Blog archief

05 dec 2022

Paddenstoelen.

Deze keer een compilatie van paddenstoelen. Paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchten van de schimmel,
Lees meer >>
02 okt 2022

Zwammen

Het is weer herfst dus komen we weer veel zwammen en paddenstoelen tegen tijdens onze wandelingen.
Lees meer >>
01 juni 2022

Melkende zwarte wegmieren.

De verkenner van de zwarte wegmier is altijd op speurtocht naar eten voor de mierenkolonie. Komt hij onverhoopt in huis en vindt hij genoeg kruimels op bijvoorbeeld de keukenvloer of in de keukenkastjes ,
Lees meer >>
03 apr 2022

Omgekeerd

Macrofoto’s maken met een omgekeerde oude lens uit de jaren 60, 70 en 80 is “eenvoudig”En het kost je op een rommelmarkt of Koningsdag zo rond de 5 Euro tot 25 Euro.
Lees meer >>
13 mrt 2022

NLdoet 2022

Zaterdag 12 maart 2022, de vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek doen weer mee met NLdoet.
Lees meer >>
14 nov 2021

Insectenwand

Vandaag zaterdag 13 november 2021 hebben twee vrijwilligers (Hans en Wah Wing) van de Boshoek spontaan een insectenwand voor mij opgebouwd.
Lees meer >>
13 aug 2021

De vliegende vos

De naam is te danken aan de oranje-bruine beharing op de bovenzijde van deze bijensoort die op de beharing van een vos lijkt. De
Lees meer >>
07 aug 2021

Grote waardering

Vandaag zaterdag 7 augustus werden wij op het Educatief Centrum de Boshoek verwent met twee enorme pruimen taarten.
Lees meer >>
16 juli 2021

Eikenprocessierups

Het is weer zover! De altijd irritante eikenprocessierupsen gaan weer op pad en zorgen elk jaar weer voor problemen. Want de rups heeft zo rond de 700.000 brandharen die bij het minste geringste loslaten, ook kan deze rups als hij bedreigt wordt deze haren afschieten.
Lees meer >>
29 mei 2021

NLdoet 2021

Klokslag 10.00 hangen de vlaggen en het spandoek van NL.doet aan het hek van Natuurcentrum De Boshoek. Wij zijn er klaar voor!
Lees meer >>
01 april 2021

Vliegen de Boshoek

U kent ze wel die irritante vliegen om de lamp en tijdens het eten op uw bord. De huisvliegen waarvan je niet weet waar ze eerder op hebben gezeten en een ongenode tafelgenoot willen worden.
Lees meer >>
28 februari 2021

Gaasvlieg

Maar eerst zijn naam, hij wordt gaasvlieg en goudoogje genoemd. Ze eten bladluizen, stuifmeel en nectar
Lees meer >>
07 februari 2021

Issus-beestjes

Nog even en dan zijn deze kleine op prehistorische dieren lijkende insecten weer te zien in de struiken en op o.a. de klimop.
Lees meer >>
22 december 2020

Fluweelmijt

De fluweelmijt is een opvallend op een spinnetje lijkend insect. Hij kan maximaal 5 mm groot worden maar zijn meestal een stukje kleiner.
Lees meer >>
21 november 2020

Lieveheersbeestjes

Iedereen kent ze wel, die leuke lieveheersbeestjes met de zwarte of witte stippen op hun dekschild. Maar dat er 60 verschillende soorten zijn en met verschillende kleuren rondlopen
Lees meer >>
15 november 2020

Wespen

Gelukkig is de terreur voorbij wat de wespen betreft. Vooral in september van dit jaar was het raak en maakten deze geel/zwarte ons het leven weer behoorlijk zuur
Lees meer >>
08 november 2020

Snuitkevers

Dit keer een column over snuitkevers. Er zijn hele mooie, zoals de eikelboorder, die je hierboven ziet afgebeeld. Maar er zijn er ook veel die niet zo’n mooie jas aan hebben. Die zijn grauw en zwart van kleur.
Lees meer >>
02 november 2020

Bolvormige springstaartjes

De bolvormige springstaartjes zie je eigenlijk nooit in de zomer en alhoewel ze heel klein zijn - vaak niet meer dan een halve millimeter - houden ze van het winterweer
Lees meer >>
30 september 2020

Een kleine jager

Een kleine jager verscholen tussen de bladeren van onze planten in de tuin en heggen. Deze springspin een van de 75 soorten in Nederland is meestal niet groter dan een paar millimeter.
Lees meer >>
23 september 2020

De vervaarlijke schorpioenvlieg is terug.

Deze vervaarlijk uitziende schorpioenvliegen zijn met dit mooie weer tot ruim in oktober te vinden langs bosranden, het liefst een beetje vochtig en bij voorkeur in de schaduw. Ze zijn meestal zo rond de 2,5 cm groot.
Lees meer >>
18 augustus 2020

Ze staan er gekleurd op in Schiedam.

De vuurjuffer met zijn dieprode kleur vind ik de mooiste die ik in deze regio kan fotograferen. De bosbeekjuffer is echt de mooiste maar komt in deze regio helaas niet voor. Maar gelukkig wel veel andere soorten. Ze hebben de meest uiteenlopende kleuren en vaak is er ook een verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes. In Nederland komen er 26 soorten voor.
Lees meer >>
08 september 2019

Roofvogeldag

De weersvoorspelling voor de zondag was niet echt goed. Volgens de website “buienrader.nl” zou de nacht van zaterdag op zondag regenachtig zijn met opklaringen in de ochtend en middag.
Lees meer >>
03 augustus 2020

Tuinvlindertelling 2020

Begin juli was er weer een tuinvlindertelling georganiseerd door de vlinderstichting. In de periode van 4 t/m 26 juli kon men de waarnemingen doorgeven.
Lees meer >>
16 maart 2019

NLdoet

Het thema voor 2019 is “geef vlinders en insecten de ruimte” De voorspelde weersverwachting zag er niet rooskleuring uit maar de weersgoden waren ons toch
Lees meer >>
24 augustus 2020

Harde werksters in Schiedam

Als de temperatuur boven de 10 graden komt en er weer bloemen zijn, worden de dames weer actief voor het verzamelen van stuifmeel en nectar. Is het kouder dan 10 graden dan blijven ze gewoon in de bijenkorf of bijenkast van de imkers.
Lees meer >>
25 oktober 2018

Lego en Duplo dag 2018

Op donderdag 25 oktober (herfstvakantie) organiseerde Speel-o-theek Ikkie een Lego en Duplo bouw dag. Hieronder een verslag en helemaal onderaan wat foto's
Lees meer >>
09 september 2018

Roofvogelshow en vogelsspinnen

Ruben van Maaren heeft weer veel vogels bij zich, de Raaf, Karakara , kerkuil en nog veel meer. Er valt weer veel te leren over de vogels. Ook binnen in de thijsenzaal valt er veel te zien en leren over spinnen.
Lees meer >>
25 maart 2018

Lente / Kinderknutseldag

Het was aangenaam voorjaarsweer in vergelijking met het weekend ervoor. Toen zorgde een felle oostenwind voor een gevoelstemperatuur van ver onder nul.
Lees meer >>
10 september 2017

Roofvogels en Vogelspinnen

Zondag 10 september het was weer een drukte van belang bij Natuurcentrum De Boshoek. De weergoden waren ons goed gezind als je terugkijkt naar de afgelopen dagen.
Lees meer >>
19 maart 2017

Kinderknutsel/wandeldag

Natuurcentrum De Boshoek organiseerde samen met Speel-O-Theek “Ikkie”, Voorlichtingscentrum “De Groene Raat” en Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland een grootschalige natuurdag.
Lees meer >>
11 maart 2017

NLdoet 2017

Het is al weer het derde jaar dat natuurcentrum de Boshoek meedoet met NLdoet. Op 10 en 11 maart hebben meer dan 350.000 vrijwilligers 9518 klussen geklaard.
Lees meer >>
2016

De Boshoek als Schapenfarm

De dagen voorafgaande aan deze dag hadden de vrijwilligers van De Boshoek besloten dat alle activiteiten binnen plaats zouden vinden. Elke keer bij een dergelijke open dag, is er de discussie omtrent de plaats van de “catering”.
Lees meer >>
2016

Lente / Kinderknutseldag

In Natuurcentrum De Boshoek waren weer volop activiteiten voor kinderen te doen, zoals het populaire uilenballen pluizen / determineren, het schilderen van kunstschaapjes
Lees meer >>
12 maart 2016

NLdoet

Zaterdag 12 maart. We doen vandaag mee met de landelijke NLdoet dag. De ochtend begint fris maar zodra de zon doorkomt is het aangenaam verpozen in de tuin.
Lees meer >>
31 mei 2015

De Boshoek als schapenfarm

De afgelopen week waren de vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek weer erg gespitst op wat de “weermannen en –vrouwen” te melden hadden voor deze dag.
Lees meer >>
14 september 2014

Roofvogeldag

De vooruitzichten voor wat het weer betreft waren goed, zodat de vrijwilligers van De Boshoek op de zaterdag voorafgaande aan de Roofvogeldag al veel voorbereidingen konden treffen.
Lees meer >>
18 mei 2014

De Boshoek als schapenfarm

Net als vorig jaar was het prachtig weer toen de schaapskudde de Boshoek bezocht. Schaapskudde Vockestaert kwam met ongeveer 300 dieren waarvan er aan het einde van de dag 90 geschoren waren.
Lees meer >>
20 oktober 2013

Er op uit in ’t Groen?....Doen!

Onder het motto “Er op uit in ’t Groen?....Doen!” had het Recreatieschap Midden-Delfland samen met G-Z-H (Groenvoorziening Zuid-Holland) weer een schitterende herfstwandeling uitgezet door een van de oudste poldergebieden die Zuid-Holland kent.
Lees meer >>
8 september 2013

Roofvogeldag

De weersvoorspelling voor de zondag was niet echt goed. Volgens de website “buienrader.nl” zou de nacht van zaterdag op zondag regenachtig zijn met opklaringen in de ochtend en middag.
Lees meer >>
05 mei 2013

Boshoek als schapenfarm

De weerman Marco Verhoef meldde op de pagina “het weer” in het AD Rotterdams Dagblad dat we een Zonnige Bevrijdingsdag konden verwachten en dat het droog zou blijven.
Lees meer >>
24 maart 2013

Kinderknutsel-/ Lammetjesdag

De weervoorspelling was totaal anders dan bij voorgaande kinderknutseldagen. Gewoonlijk rekent iedereen op een voorjaarszonnetje, de lente is tenslotte begonnen.
Lees meer >>
24 november 2012

Sinterklaas in Natuurcentrum De Boshoek

Op uitnodiging van de heren van de “Ronde Tafel Schiedam” is Sinterklaas met een aantal Pieten naar Natuurcentrum De Boshoek gekomen om gezamenlijk met “Stichting Vluchtelingenwerk Maasdelta afdeling Schiedam” met circa vijftig kinderen Sinterklaasfeest te vieren
Lees meer >>
28 oktober 2012

Herfstwandeling in Midden-Delfland / Schiedam.

Onder het motto “Er op uit in ’t Groen?....Doen!” organiseerde Recreatieschap Midden-Delfland op zondag 28 oktober samen met G-Z-H (Groenvoorziening Zuid-Holland) en Natuurcentrum KNNV De Boshoek een herfstwandeling in recreatiegebied Midden-Delfland / omgeving Schiedam-Noord.
Lees meer >>
09 september 2012

De roofvogelshow

Het is zondag 9 september, het weer is schitterend en dat is goed zichtbaar aan de grote aantallen mensen, jong en oud, die gekomen zijn naar onze jaarlijkse activiteit.
Lees meer >>
06 mei 2012

Boshoek als schapenfarm

De natuur is ruimschoots aanwezig op zondag 6 mei in De Boshoek. Een grote kudde schapen van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert hebben bezit genomen van het terrein, compleet met een schaapsherder en schapenscheerders.
Lees meer >>
18 maart 2012

Kinderknutsel- / lammetjesdag

Het is een droge dag en heel veel mensen vinden hun weg naar de Boshoek. Vandaag is het kinder knutseldag en er is veel te doen. Bij binnenkomst wordt eerst alles bekeken en bepaalt wat er gedaan gaat worden. De keus is groot en wat ga je dan doen?
Lees meer >>
13 november 2011

Herfstwandeling in Midden-Delfland / Schiedam.

Onder het motto “Er op uit in ’t Groen?....Doen!” organiseerde Recreatieschap Midden-Delfland op zondag 13 november samen met G-Z-H (Groenvoorziening Zuid-Holland) en Natuurcentrum KNNV De Boshoek een herfstwandeling in recreatiegebied Midden-Delfland / omgeving Schiedam-Noord.
Lees meer >>
11 september 2011

De roofvogelshow

Het was een gezellige dag bij De Boshoek op 11 september. Het weer was prima en er was zoals gewoonlijk weer heel veel leuks te beleven!
Lees meer >>
20 maart 2011

Kinderknutseldag

Het is een zonovergoten dag en veel mensen zoeken de Boshoek op voor de kinderactiviteiten. Het is een gezellige drukte en de kinderen kunnen kiezen uit veel activiteiten.
Lees meer >>