Irritante kleverige beukenbladluizen.

 

De beukenbladluizen (Phyllaphis fagi) zijn familie van halfvleugelige insecten en zijn 1mm tot 3mm groot. Deze kom je tegen op beukenhagen vandaar hun naam, waar soms hele wolken rondvliegen en vooral bij honden die daar allergisch voor zijn ontzettende jeukklachten van krijgen. En als je per ongeluk bij het langs lopen langs zo’n haag de onderkant van de bladeren met je hand aanraakt, dan kleven ze alsof er hars aan je handen plakt. Dat is een gecombineerde kleverige substantie van honingdouw (druppeltjes) en de kleverige afscheiding waar de eitjes in gelegd worden. Dat is heel irritant want je moet je handen echt met water en zeep wassen anders blijft het plakkerige gedoe. Wat ook heel irritant is, is dat als je met je hoofd in zo’n wolk terecht komt heel je gezicht kriebelig wordt.

 

 

Per jaar zijn er meerdere generaties actief. Al is het wel zo dat de vrouwtjes en mannetjes pas in de herfst bij elkaar komen. Voor die tijd komen alleen de eitjes uit die in de winter zijn gelegd. De vrouwtjes leggen dan ongeveer 20 eitjes in de bast van de beuk. In het voorjaar komen de larven uit de wintereieren en gaan dan gelijk opzoek naar de knoppen om zich daar te goed te doen aan de plantensap. De vrouwtjes en mannetjes krijgen op hun lijf een op wol gelijkende wasachtige afscheiding. Wat ook bijzonder is, is dat de vrouwtjes eigenlijk nimfen (jongen) blijven en niet echt verpoppen. De mannetjes daarentegen bereiken wel geleidelijk de volwassenheid. En alleen de mannetjes krijgen vleugels maar zitten vaak ook langdurig bij de vrouwtjes onder de bladeren van de beukenhaag..

 

 

Soms zijn de mooie opvallende rode oogjes door de “wol” zichtbaar. De ‘wol’ is een uitscheiding van wasvlokken die bij deze soort luizen altijd is te vinden onder de bladeren en best wel een mooi gezicht is door de vergrotende lens van de camera. Maar voor de rest zijn de beukenbladluizen alleen maar irritant. Dat ze soms in grote aantallen op de struiken zitten en zich te goed doen aan de plantensap van de struiken zou tot schade moeten lijden volgens zeggen. Alleen heb ik nog nooit grote schade kunnen vinden behoudens een enkel omgekruld blad aan de hagen bij mij in de buurt waar de hagen ermee vol zitten met deze luizen. Maar ik hoor ook verhalen dat de schade enorm kan zijn. En door de grote aantallen en omdat ze aan de onderkant van de bladeren zitten, zijn ze heel moeilijk te bestrijden..