Vergroten met reversed objectieven.

Macrofoto’s maken met een omgekeerde oude lens uit de jaren 60, 70 en 80 is “eenvoudig”En het kost je op een rommelmarkt of Koningsdag zo rond de 5 Euro tot 25 Euro. En ik kan u zeggen dat gaat zeer goed, zelfs zo goed dat een dure macrolens van rond de 400 – 700 Euro daar niet tegen opkan. Wel is het belangrijk dat u een oude lens op de kop tikt waarbij u het diafragma met de hand moet kunnen instellen. Met een omgekeerde moderne lens (met elektrische contacten) gaat dit niet meer omdat je het diafragma niet meer kan instellen. Met een trucje is het wel mogelijk maar dat is veel te omslachtig en daarom niet te doen. Door mijn geplaatste foto’s op Facebook krijg ik heel wat vragen hoe ik dat doe. Weliswaar heb ik ook wat eenvoudige lesjes op de site van de Boshoek staan die te downloaden zijn. Echter om de één of andere reden kunnen sommige die niet vinden. Vandaar dat ik op het blog dit ook nog maar een keer behandel. Om te laten zien wat er mogelijk is met een paar oude omgekeerde objectieven, heb ik een stukje schors met het groot dooiermos gebruikt.

 

 

Onderstaande foto is met een omgekeerde 35mm lens gemaakt waar de vergroting al aanzienlijk is.

 

En deze foto is met een omgekeerde 28mm lens gemaakt en zie je dat vergroting weer iets groter is geworden.

 

En deze foto is gemaakt met een omgedraaide 24mm lens en hier is te zien dat het nog veel groter is geworden.

 

De Sony SLT a58 heeft ook een digitale zoom van 4x en dan wordt de vergroting echt enorm. Helaas hebben de Canon en Nikon camera’s deze mogelijkheid niet.

 

Hier nog wat voorbeelden aan de hand van een visitekaartje. Onder in de rechterhoek staat welke lens er is gebruikt.

 

En hier weer de extreme vergroting met de digitale zoom van de Sony SLT a58. Deze lijkt onscherp maar dat is hij niet. Dit heeft te maken met de structuur van het bedrukte papier.

 

Nu hoor ik u denken van “ja maar hoe krijg ik in hemelsnaam zo’n oude lens op mijn camera gedraaid dat past toch niet. Nu dit is heel eenvoudig!! Bij AliExpress of Bol.com of natuurlijk in fotozaken is een zogenaamde omkeer adapter te koop. Waar de prijs bij AliExpress uiteraard vele malen goedkoper is, alleen moet je er wel vaak lang op wachten voor het in de brievenbus ligt. Van belang is de filtermaat van de te gebruiken lens en natuurlijk de aansluiting voor op de body van de camera. Elk merk heeft zijn eigen body aansluiting, maar de diverse filtermaten worden door alle merken gebruikt. Hierdoor kun je elk merk lens gebruiken die je omgekeerd gebruikt. De meest gebruikte filtermaten zijn 50mm, 52mm en 55mm. Eerst laat ik nog even een paar voorbeelden zien van de eventueel te gebruiken lenzen. En daarna hoe je het moet aansluiten op de camera..

 

 

Er zijn ook veel 50mm lenzen te koop. Als je die omgekeerd gebruikt geloof het of niet dan werkt dat het zelfde als bij een dure macrolens. Want net als bij de macrolens maakt deze dan 1:1 foto’s. En omdat de oude lensjes net als de macrolenzen prime lenzen zijn, is de kwaliteit van de foto’s prima. Alleen is het met een oude lens vele malen goedkoper.

 

 

 

 

Op onderstaande foto is te zien hoe het e.e.a. aangesloten moet worden op de benodigde omkeeradapter, ook wel omkeerring genoemd.…

 

 

En hier is de ring te zien die er nodig voor is. Het filterschroefdraad wordt op de voorkant van de lens geschroefd. En de camera aansluiting uiteraard op de body van de camera.

                             

 

Dan is het alleen nog het juiste diafragma, sluitersnelheid en ISO in te stellen in de “M” mode (manuel = handmatig). Want in de AUTO-mode zijn de foto’s een heel stuk minder mooi...

 

 

 

En dan tot slot een paar foto’s uit de praktijk gemaakt met de 35mm en 28mm vintage lenzen.