De bekende vaak irritante vliegen.

Dambordvlieg.

U kent ze wel die irritante vliegen om de lamp en tijdens het eten op uw bord. De huisvliegen waarvan je niet weet waar ze eerder op hebben gezeten en een ongenode tafelgenoot willen worden. Ze kunnen hoe klein hun pootjes ook zijn bacteriën overbrengen niet dat je daar gelijk ziek van wordt, maar de kans bestaat natuurlijk wel. En toch zijn het zeer waardevolle insecten want ze eten rottende organische materialen zoals dode planten en dieren. Want de maden en de vliegen kunnen in een paar dagen tijd een dood varken opeten en daarbij blijven er alleen de botten en haren van over. Dus ze zijn voor ons en de natuur zeer nuttig. Een vlieg leeft gemiddeld ongeveer een maand waarvan het vrouwtje net als bij de mens langer leeft dan het mannetje. En het vrouwtje legt tot 5000 eitjes in haar korte leven dus dat levert heel veel vliegen op. Er zijn een paar soorten zoals de klustervliegen die vaak in grote groepen in een huis overwinteren en kan als het weer warmer wordt tot veel overlast zorgen. Maar de meeste vliegen leven maar zo’n 4 à 5 weken maximaal.

 

Klustervlieg.

De eitjes die worden gelegd komen binnen twee weken uit en de maden verpoppen zich in een paar dagen waarna er een vlieg uitkruipt die dan nog zo’n week of vier leeft. Hieronder zijn de eitjes en de maden goed te zien. Vaak zie je ze ook in de afvalbakken op de bodem liggen of je ziet als je de deksel optilt tientallen opvliegen.

 

Eitjes,Maden en Poppen.

 

Facetogen.

De facetogen ook wel samengestelde ogen genoemd bestaan uit talloze kleine oogjes die zeshoekig zijn. En met deze ogen kunnen ze zien wat er achter hun gebeurd en hebben bijna 360 graden zicht zonder dat ze hun ogen kunnen bewegen. Elk oogje heeft een lens waardoor het licht binnenvalt waar zich een lichtgevoelige plek bevind. Al deze plekjes ook wel zintuigen genoemd zorgen ervoor dat al deze afzonderlijke beeldjes een totaal beeld vormen. Van deze huisvlieg bestaat elk oog uit 2000 facetten dus 4000 in totaal. Ik heb ze nageteld en ja het klopt (grapje) wat er door wetenschappers wordt beweerd. De twee maal 2000 facetten van een huisvlieg lijkt misschien wel veel maar er zijn insecten die wel twee maal 30000 facetten hebben. Die ga ik niet natellen ik geloof het wel wat de wetenschappers zeggen.

 

Tong van de huisvlieg.

Huisvliegen hebben geen tanden en kaken waarmee ze kunnen kauwen dus moeten ze hun voedsel vloeibaar consumeren. Dit doen ze met verteringssappen te braken op vast voedsel. Deze sappen maken dat het voedsel weker wordt waardoor ze het kunnen opzuigen.

 

Gewone roofvlieg.

 

Groene vleesvlieg.

Maar het zal u verbazen hoe de vliegen hun voedsel proeven. Dit doen ze NIET met hun tong. Dit doen ze net als de vlinders met hun POOTJES. Ja u leest het goed, met hun pootjes. Daar zitten hun smaakreceptoren met een moeilijk woord chemonsensilla genoemd. Daarom zitten ze graag op uw bord om van uw kookkunsten te proeven. En omdat ze dit ook doen op bijvoorbeeld de uitwerpselen van dieren is dat natuurlijk niet echt hygiënisch en kunnen in het ergste geval ziektes overbrengen. Dus probeer het zoveel mogelijk te voorkomen dat ze op uw etenswaren kunnen gaan zitten en een hapje gaan mee-eten.

 

Grote dansvlieg.

En afdekken in de keuken van het vlees als u daar mee bezig bent met zo’n netje wat je in de zomer buiten op het terras gebruikt is geen overbodige luxe. Want voor u het weet worden daar dan de eitjes in afgezet. Ook zijn vliegen niet erg kieskeurig waar ze hun behoefte doen. En doordat ze allen vloeibaar voedsel eten werkt hun spijsvertering snel en produceren ze echt heel veel uitwerpselen en dat doen ze niet als ze vliegen, maar juist als ze landen. En laten we eerlijk zijn dat willen we uiteraard niet lijkt mij. Dus het afdekken van voedsel is geen overbodige luxe.

 

Afvalvlieg

 

Wenkvlieg.

En wat ik al eerder schreef is dat ze dus ziektes kunnen overbrengen. De schadelijke bacteriën waar de salmonella en E. Coli de bekendste zijn, moeten we door afdekken van ons voedsel behoeden voor een besmetting. Maar ook belangrijk is het zo snel mogelijk de gebruikte messen, vorken en lepels etc waar we ons eten mee bereiden schoon te maken want de bacteriën kunnen heel snel worden overgebracht. Ook het aanrecht schoonhouden is belangrijk daar de vliegen alle restjes proberen te verorberen met het risico om bacteriën achter te laten.

 

Schorsvlieg.

 

Drekvlieg.

Vliegen zijn ook echte acrobaten, wie heeft ze niet gezien in alle standen op b.v. het raam, waar ze zowel met hun kop naar beneden als ook met hun kop naar boven met het grootste gemak zich snel kunnen verplaatsen over het gladde glas. Voor de vlieg maakt het niet uit of het een ruwe of gladde ondergrond betreft. Dit komt door dat elk pootje is voorzien van twee kussentjes ook wel pulvilli genoemd die elk kleine haartjes bevatten die een kleverige substantie uitscheiden die ze gebruiken al was het lijm. Dus dat is hun geheim zoals ze zich zonder problemen kunnen voortbewegen over gladde ondergronden.

 

Echte vlieg.

Vliegen zijn ook ontzettend waakzaam en zoals u weet daarom ook moeilijk te vangen. Zij kunnen iets wat wij niet kunnen, zij kunnen ongeveer 300 beelden PER SECONDE verwerken en wij mensen maar ongeveer 60 beelden per seconde. Daar danken ze dan ook hun behendigheid aan om onze aanval te pareren. Dus de “processor” in het brein van de vlieg werkt 5 keer sneller dan ons menselijk brein. Wie had verwacht dat de reactievermogen van een vlieg zoveel sneller zou zijn dan die van ons?

 

Blauwe vleesvlieg.

 

Snuitvlieg.

Dit was het verhaal over de vlieg die ondanks dat hij irritant kan zijn, toch een heel belangrijke speler van de natuur is. En het een werkelijk grote opruimer is, die als ze er niet zouden zijn wij nog veel grotere problemen zouden hebben. Dus wat dat betreft moeten we blij zijn dat ze bestaan. En sommige vliegen zijn ook best mooi om die van dichtbij te bewonderen.