Wist je dat hommels ook bijen zijn, en kunnen alleen de vrouwtjes steken. Sterker nog, ze kunnen in tegenstelling tot de honingbij (die maar één keer kan steken), meerdere keren steken. De angel blijft dus niet in onze huid vast zitten wat bij de honingbij wel het geval is en gaat dus ook niet dood in tegenstelling tot de honingbij. Wat veel mensen ook niet weten is dat bijen/hommels 5 ogen hebben. De twee facetogen kennen we allemaal, maar dat ze ook nog 3 oogjes op hun kop hebben weet ik ook pas sinds kort. Vaak zitten de kleine oogjes hoger op de kop en kun je ze niet zien door de haartjes. Met deze oogjes kunnen ze licht en donker onderscheiden. En kunnen zich goed oriënteren op de stand van de zon.
In Nederland zijn er rond de 30 soorten hommels te vinden. Overigens kunnen de hommels de kleur rood niet waarnemen. Maar wat mij al een paar jaar lang opvalt is dat ze heel graag uit de gele vlinderstruiken hun nectar halen. In de anders gekleurde vlinderstruiken zie je ze heel wat minder. Ook de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) is een plant waar ze graag op fourageren.
Een hommel nest is klein en bestaat in eerste instantie uit alleen maar de koningin die uit het eitje van het vorige jaar komt. En begint dan in februari/maart met de bouw van het nest die vaak in de grond zit in bijvoorbeeld een oud muizen hol. Soms ook in nestkastjes of een holle boom. En gaat dan zo snel mogelijk eitjes leggen. Dat kan ze doen omdat ze het zaad van de bevruchting kan bewaren. Als de eitjes uitkomen en de larven goed zijn gevoed, worden dit werksters die het bouwen van het nest voortzetten zodat de koningin zich alleen hoeft te bekommeren om eitjes te leggen. Een volk bestaat uit zo’n max. 150 hommels, dus veel minder dan bij de honingbij waar het er zo’n 50 á 60 duizend kunnen zijn.
Pas in de zomer komen de mannetjes op het toneel. Deze komen uit het oude nest en gaan dan opzoek naar de koninginnen om deze te bevruchten, na de paring, waarbij de genitaliën van de mannetjes (darren) afbreken gaan de mannetjes dood. Dan ontstaat er een 2e generatie waar de nieuwe koninginnen uitvliegen om zich te verschuilen om de winter te kunnen overleven. De mannetjes die nog leven omdat ze niet op tijd waren om te paren gaan allemaal dood. Overigens gaan de werksters ook allemaal dood, zodat alleen de koninginnen overleven in hun schuilplaats als ze daar genoeg stuifmeel en nectar hebben opgeslagen.
Nog een interessant weetje is, dat hommels geen dansje kunnen uitvoeren zoals de honingbij. Met dit dansje kunnen ze communiceren waar de bloemen met nectar en pollen zijn te vinden. Maar de hommel heeft weer als voordeel, dat hij met zijn dikke jas veel langer actief kan zijn dan de honingbij die bij 10C niet meer uitvliegt om nectar en pollen te verzamelen.