Het geel/zwarte gevaar.

 

Gelukkig is de terreur voorbij wat de wespen betreft. Vooral in september van dit jaar was het raak en maakten deze geel/zwarte ons het leven weer behoorlijk zuur omdat ze dan suiker en proteïnen (vlees/vis) nodig hebben om hun larven te voeden.

 

Gewone wesp met prooi.

 

In het nest wat op een bal van papier lijkt zitten 5000 tot 7000 wespen die de larven proteïnen voeren of met andere woorden vlees. Dit kunnen per week meer dan 100.000 muggen en 500.000 vliegen zijn die binnengebracht worden. Dus het zijn wel goede insecten verdelgers waar we ondanks de overlast die we aan het eind van de zomer hebben niet zouden willen missen. Maar de wespen voeren ook stukjes vlees van dode dieren aan hun larven. Dus het zijn perfecte opruimers in de natuur. De larven scheiden een zoetstof af aan de wespen die hun voeren, zeg maar een dextro tablet om hun motortjes te laten draaien. Het zelfde gebeurt bij de mieren ook die door over de luizen te lopen er een zoetstof door de luizen afgescheiden wordt. (eigenlijk een afweerstof) die de mieren toevallig heel erg lekker vinden en het zelf drinken maar ook aan de larven voeren. En vinden het zo lekker dat ze de luizen ook beschermen en b.v. lieveheersbeestjes aanvallen als die luizen wil gaan eten.

De koningin legt haar eieren rond de maand juli/augustus in het nest die de nieuwe generatie koninginnen en mannetjes vormen voor het volgende jaar. Daardoor is er geen zoetstof meer te krijgen in het nest en gaan ze op zoek naar zoetigheid. En vinden ons dan op een terras of in de tuin en willen ook wat mee drinken of van een ijsje likken. In die tijd zijn ze erg agressief, ga dus niet als een wilde man om je heenslaan want dat maakt dat ze nog agressiever worden. Ook niet wegrennen want dat heeft het zelfde effect. En ga zeker niet gillen want ze vliegen zo je mond in, en dat is echt heel gevaarlijk.

 

Wespen larve.

 

Gebruik ook geen sterke parfum en draag geen kleding met felle kleuren.. Zeker in de jaren dat je overlast hebt van wespen door een droog en warm voorjaar zoals dit jaar, kan het een ware explosie van wespen gaan geven. Hardlopen met van die mooie bijna lichtgevende pakjes is dan ook niet aan te raden. Zeker niet als er hoornaars of paardenwespen die 3,5 cm groot worden in de buurt zijn, want die kunnen je in groepen aanvallen.. En bij elke steek overigens ook van de gewone wespen, komt er een feromoon vrij die de andere wespen ook tot een aanval uitnodigen. Dus kijk uit bij het doodtrappen van een wesp want dat kan een aanval teweeg brengen van andere wespen in de buurt. Een bij en een hommel mag je niet doodtrappen omdat deze beschermd zijn in Nederland. O en voor ik het vergeet, in tegenstelling tot een bij kan een wesp meerdere keren steken. Een bij kan dat maar één keer en gaat daarna dood. Een hommel kan overigens ook meerdere keren steken.

 

Duitse wesp.

 

Als de vorst zijn intrede doet dan overwinterd alleen de koningin en de werksters en darren (mannetjes) gaan normaal gesproken allemaal dood. Maar omdat het hier in Nederland ook bijna niet meer vriest, overleven er daar ook weer een flink aantal van tegenwoordig. De mannetjes bewaken het nest en de werksters zorgen voor het voedsel voor de larven. Aan het eind van de zomer telt een kolonie heel veel darren en werksters en meerdere koninginnen die de daaropvolgende jaren een eigen kolonie starten. De nesten kunnen in muizen holletjes in de grond gemaakt worden maar ook onder dakpannen, spouwmuren, schuren en zelfs onder een dubbel plafond. En geloof me, binnen in huis wil je dat echt niet hebben en heb je professionele hulp nodig om deze te verdelgen. Ik heb het als kleine jongen meegemaakt en moest vluchten toe ze probeerden mij te grazen te nemen.. Kan je niet op tijd wegkomen dan overleef je zo’n aanval meestal niet. Wel interessant om te weten is dat het gif waar ze ons mee injecteren het zelfde is als slangengif, maar de hoeveelheid is uiteraard maar minimaal vergeleken bij wat een slang injecteert.

 

Duitse wesp.

 

Maar er zijn nog vele andere soorten wespen zoals de sluipwespen, bladwespen, galwespen etc. Het vrouwtje van de sluipwesp heeft een legboor.. Soms langer dan haar lichaam, daarmee legt ze haar eitjes in bv rupsen of andere insecten die dan op een gruwelijke manier van binnenuit worden opgegeten. In de kassen worden ze ook gebruikt om de schadelijke insecten uit te schakelen. Als het vrouwtje de eitjes in het slachtoffer legt dan injecteert ze gelijk een verdovend of een dodelijk gif erbij. Wij hoeven niet bang te zijn want ze steken ons niet ook al zien ze er gevaarlijk uit.

Sluipwesp.

 

Sluipwesp.

 

En dan hebben we nog de honderden soorten bladwespen waar de eieren door het vrouwtje in de planten gelegd worden. De larven zijn allemaal fytofaag wat in gewoon Nederlands vegetarisch betekent. Ook heb je bv de galwesp die de eitjes in een blad prikt waardoor de bekende (rode) galletjes op de bladeren ontstaan. De bladwespen zijn ook niet gevaarlijk voor de mens en vallen ons ook niet aan.

 

Bladwesp.

 

Bladwesp.

 

Sluipwesp.

 

Bladwesp.

 

Bladwesp.

 

Sluipwesp.