Mijt in koninklijk fluweel.

Fluweelmijt

 

De fluweelmijt is een opvallend op een spinnetje lijkend insect. Hij kan maximaal 5 mm groot worden maar zijn meestal een stukje kleiner. Hij wordt ook geluksspinnetje genoemd. Gelukkig is hij voor de mens ongevaarlijk in tegenstelling tot de teek die er een beetje op lijkt die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Normaal is de teek ook onschadelijk voor de mens, maar doordat de teek besmet kan raken door het bloed wat hij opzuigt van besmette knaagdieren, mollen en vogels e.t.c. raakt hij zelf ook besmet en kan ons mensen heel erg ziek maken als hij ons bijt zoals u waarschijnlijk wel weet.

 

Teek

 

Maar gelukkig is deze veel voorkomende mijt niet gevaarlijk voor ons. Hij jaagt op kleine diertjes zoals de springstaaartjes die ik al eens eerder de revue heb laten passeren. Maar ook andere mijten en spinnetjes zuigt hij leeg. De eitjes worden in april gelegd en nu komt het… door de vrouwtjes die zich ongeslachtelijk voortplanten parthogenetisch wordt dat met een mooi woord genoemd, want er zijn geen mannetjes die normaal met de vrouwtjes zouden paren. De zespotige rode larven drinken wèl bloed van passerende dieren zoals bladluizen, spinnen en bladvlooien etc. waar ze zich aanvast klampen en als ze moeten vervellen zich op de bodem laten vallen en daar een holletje maken. Waar uiteindelijk na het vervellen de mooi gekleurde mijten ontstaan. Tussen april en oktober zijn ze te zien. En hoe warmer het is, des te sneller ze bewegen, waar ze vaak op stenen en boomschors zijn te vinden

Springstaartje

 


Krabspin

 

Bladluizen

 

Zoals eerder gezegd wordt de fluweelmijt ook wel geluksspinnetje genoemd. Waar die naam vandaan komt is voor mij een groot raadsel. Op internet heb ik daar ook niets over kunnen vinden. Wat ik wel tot mijn verbazing tegen kwam op internet is dat deze mijt ook oogstmijt wordt genoemd. Maar dat is helemaal onjuist, het is zelfs geen familie van elkaar. Ook al zijn ze moeilijk te onderscheiden van elkaar het verschil is dat een oogstmijt een mens wel kan bijten. Pas na een uur of drie krijgt men rode bultjes die echt heel verschrikkelijk jeuken en pas na drie dagen afneemt. Volgens zeggen bestaat er geen jeuk die erger is dan die van een beet van een oogstmijt. Dus het is beter om maar op te passen voor deze oranje/rode kruipertjes want voor je het weet heb je last van een beet van een oogstmijt met alle gevolgen van dien. Maar deze mijten zijn wel geweldig goede jagers die veel schadelijke soorten op hun menu hebben staan. Daarom worden er pogingen gedaan om ze te telen. Maar het probleem is dat ze ook zonder problemen hun soortgenoten grijpen. Of deze kannibalen dit ook in de vrije natuur doen dat wordt nog onderzocht.