Gecamoufleerde vliegende reuzen.

 

Ze zien er gevaarlijk uit maar het tegendeel is waar.. Ze lijken wel op bijen hommels en wespen maar hebben geen angel om je er mee te steken. In Nederland zijn er ruim 380 soorten en ik zal zeker nog een aantal zweefvliegen gaan behandelen in de toekomst. Dat het een ongevaarlijke vlieg betreft is eenvoudig te constateren doordat zweefvliegen korte antennes op hun kop hebben staan. Bij de bijen, hommels en wespen zijn de antennes lang, en iedereen weet dat deze kunnen steken. Deze zweefvliegen zijn net als bijen heel belangrijk voor de bestuiving van de planten. Alle zweefvliegen leven van nectar en stuifmeel. Soms zie je zweefvliegen die helemaal geel zijn van het stuifmeel zoals op foto 2 te zien is..

 

 

Sommige zweefvlieg larven zijn best wel mooi om te zien. En zitten vaak in het voorjaar onder de op de grond gevallen bladeren, zoals te zien is op foto 3. Ik heb zelfs op de site van Vroege Vogels nog een opmerking gehad van Freek Vonk de bekende bioloog van de TV. En melde dat hij de foto heel bijzonder vond en nog nooit gezien had. Dit is overigen nog steeds terug te vinden op de site van Vroege Vogels.. Maar het kan nog gekker.. De Hoornaarzweefvlieg (foto1) en de Ivoorzweefvlieg (foto 4) wat de grootste zweefvliegen zijn in Nederland met hun 2,5 cm. Deze leggen hun eieren in WESPENNESTEN, hoe ze dat voor elkaar krijgen is voor de wetenschappers nog steeds een raadsel. Dit omdat wespen indringers aanvallen en het niet zullen nalaten de indringer te doden. Dit omdat wespen indringers aanvallen en het niet zullen nalaten de indringer te doden. Dus anno 2020 zijn er nog steeds mysteries die wetenschappelijk nog onderzocht moeten worden.

 

 

Er zijn ook wetenschappers die denken dat de Stadsreus een trekkende zweefvlieg is en zich in het buitenland voortplant. Persoonlijk geloof ik dat niet omdat deze zwever in heel Nederland en België in grote aantallen voorkomt. Maar ik ben uiteraard geen bioloog die dit kan staven. Maar zo zie je maar dat er nog heel wat vraagtekens zijn, en dit gaat alleen nog maar over twee zweefvliegen… Ze hebben de naam zweefvliegen gekregen omdat ze net als een helikopter in de lucht kunnen blijven hangen en zich meestal schoksgewijs verplaatsen. U heeft het vast wel eens gezien. Je ziet dit vooral bij de stuk kleinere pyjama zweefvlieg (foto 5) die je werkelijk overal tegen kunt komen.

 

 

Dan nog even iets over de hoornaarszweefvlieg (foto 1) zijn naam zegt het al ook al is deze op het eerste oog de ‘’gevaarlijk’’ hoornaar die je meerdere keren kan steken, het is dan ook de grootste wesp in Nederland en kunnen 3,5 cm groot worden. Dus de hoornaarzweefvlieg doet lekker stoer om zijn vijanden te misleiden. Maar nogmaals ze zijn totaal ongevaarlijk want ze missen de angel. Deze soort houdt zich graag op in stedelijk gebied en wordt daarom ook wel STADSREUS genoemd.. De Ivoorzweefvlieg ( foto 4) ook wel de witte reus genoemd zie je vaak bij heggen waar veel bloemetjes bloeien, maar ook langs bosranden en in de tuin. Hij is groot en breed dus hij valt al snel op als hij op een bloem is geland..

 

 

En de hommelbijvlieg zijn naam zegt het al, lijkt op de hommel en schrikt daardoor zijn vijanden af. Prachtig diertje.. Volgende keer deel 2, want er is nog veel te vertellen over de zweefvliegen die vaak ook nog mooi of bijzonder zijn om te zien…