Wist je dat

Dat bijen nectar verzamelen om daar honing van te maken weet iedereen wel. Maar niet veel mensen weten dat de bijen ook stuifmeel verzamelen. En niet zo’n beetje ook, het zal u werkelijk verbazen.

 

 

Het verzamelen van stuifmeel door de bijen is een noodzaak om te overleven. Echter om de winter te overleven mag het niet één soort stuifmeel zijn die er verzameld wordt. Daarom moeten ook andere planten bezocht worden om het stuifmeel te verzamelen. Dit stuifmeel wordt op de achterpoten geplakt met een soort lijm. Dit maakt de bij met een beetje spuug en wat olie zodat het mengsel op de haartjes van de achterpoten kan worden geplakt. Dus ook bij de bijen is net als bij de mens eenzijdige voeding slecht.

 

 

Om op te groeien heeft een jonge honingbij ongeveer 150 mg per jaar nodig om te overleven. De bijen kunnen ongeveer 40 kg verzamelen en opslaan in de bijenkast, ja u leest het goed 40 kg!!!! Ook al zitten er in midden zomer zo'n 50 à 60 duizend bijen in de kast, 40 kg met die kleine pootjes verzamelen is uiteraard een giga karwei die om te overleven geklaard moet worden..

 

 

En dan vergeten we voor het gemak dat er ook nog eens ongeveer 40 kg honing door een bijenvolk wordt verzameld. Je kan het je bijna niet voorstellen dat deze insecten daar toe instaat zijn. En als dank krijgen de bijen in het najaar en winter regelmatig suikerwater van de imker om te overleven. Want de honing hebben we in potten gedaan zodat wij daarvan kunnen genieten als we het in de thee of op b.v. pannenkoeken doen. En om alles nog erger te maken, de darren (mannetjes) komen uit onbevruchte eitjes. Ze kunnen helemaal niets!!! Hun tong is te kort om nectar te verzamelen ze kunnen ook niet bouwen en ook kunnen ze de larven niet voeden. Er zijn er alleen maar een paar om de koningin te bevruchten. Ze moeten zich echt haasten want ben je te laat dan mogen ze niet meer paren. Overigens bij de darren die wel mochten paren, breekt na de daad hun voortplantingsorgaan af en overleven dit niet. Waarschijnlijk denkt u nu “ja dat is erg sneu”. Maar het wordt nog erger.. de darren die zich niet hebben voortgeplant worden verjaagd en overleven dit ook niet. Dit is natuurlijk om er voor te zorgen dat de andere bijen genoeg voedsel hebben om de winter te overleven.