Rondleiding paddenstoelen en zwammen.

 

 

Op zondagochtend 22-10-2023 heeft Roy van Hutten een rondleiding gegeven in de omgeving van en in de Boshoek en de Groene Raat. Maar eerst werden een aantal vrijwilligers van de Boshoek en de Groene raat in één van de lokalen ontvangen met een kopje koffie of thee waarbij doormiddel van een beamer een uitgebreide uitleg werd gegeven door Roy van Hutten o.a., waar ze te vinden zijn en hoe ze zich vermeerderen door sporen die per paddenstoel van honderdduizenden tot zelfs een miljard aan sporen kunnen bevatten. En dat de sporen tot hoog in de atmosfeer kunnen komen en alle delen van de wereld kunnen bereiken zodat ze daar weer als het een geschikte plek is, weer verder kunnen groeien.

 

 

 

Na de uitgebreide uitleg van Roy van Hutten kreeg Edgar de Wit het woord die 25 jaar bakker is geweest en nu docent op de horeca academie, uitleg gaf hoe je de eetbare paddenstoelen kunt gebruiken in de keuken. Maar dat je wel zeker moet weten dat de paddenstoel echt eetbaar is, want zoals bekend zijn er ook giftige paddenstoelen. Die zelfs zo giftig kunnen zijn dat je eraan dood kunt gaan. Ieder jaar lees je weer in de krant dat mensen in ook in Nederland zich vergist hadden en het niet maar na konden vertellen, zo giftig kunnen ze zijn.. Edgar gaf allerlei tips zodat je niet de fout in kan gaan, Maar ben je toch niet zeker van je zaak…. PLUK HEM DAN NIET en vraag raad aan een expert of deze eetbaar is of niet. Ook gaf hij nog een paar recepten vrij om er iets lekkers van te maken, en legde een stapeltje recepten op het keukenblad en mochten dit mee naar huis nemen Straks meer hierover.

 

 

Na de uitleg van Edgar nam Roy weer het woord en zei dat we naar buiten gingen om in de natuur in de omgeving van de Boshoek en de Groene Raat naar paddenstoelen en zwammen te zoeken En dat is goed gelukt en ik zag zelfs iemand een hapje nemen van een paddenstoel die een anijsachtige smaak had. Uiteraard werd hem verteld dat het veilig was om hem te eten. Hieronder is de groep te zien die onder leiding van Roy van Hutten in de buurt van de Boshoek en Harreweg de paddenstoelen en zwammen gingen zoeken en dan gelijk de naam te horen kregen met meer informatie betreffende de zwam of paddenstoel.

 

 

Ook in de Boshoek zelf werd naar zwammen en paddenstoelen gezocht wat hieronder te zien is.. hier werd o.a., het Geweizwam wat inderdaad op een hertengewei lijkt gevonden. Ook was de mooie Geschubde Inktzwam te zien wat te zien is bij de foto collage met de paddenstoelen en zwammen.

 

 

In de keuken van de Boshoek werd na de wandeling door Edgar lekkere hapjes gemaakt van de paddenstoelen die hij had geplukt. Op een stukje stokbrood werd dat aan ons gepresenteerd. En ik moet zeggen dat het bijzonder lekker was (wat ik niet gedacht had), Ik vond naar mijn smaak het iets weg hebben van tonijn. Wat waarschijnlijk te maken had met het aminozuur wat vrij was gekomen tijdens het bereiden van het smeersel. Ook had hij truffels gemaakt.. Mmmmmm…die waren me toch lekker zeg. Deze werden tot de laatste toe door ons met smaak verorberd.

 

 

 

 

 

 

 

V.L.N.R… Donzige Melkzwam…..Witte Koraalzwam….Fluweelpootje… (Foto’s Roy van Hutten)

 

V.L.N.R…. Langsteelfranjehoed……..Gewone Anijschampion……Geschubde Inktzwam… (Foto’s Roy van Hutten)

 

V.L.N.R…de Geschubde Inktzwam….Heksenboter…..Elfenbankjes….. door de beschadiging niet te determineren zie de twee wegslakken die er heerlijk van snoepen’.… (Foto”s Ad Bakker)

 

V.L.N.R… Prachtvlamhoed......Vliegenzwam…….de Geschubde Inktzwam…….. Fluweelpootje (Foto’s Ad Bakker)

 

V.L.N.R. de Geschubde Inktzwam………. Gewone Anijschampion....... Weidekringzwam....... nog te prematuur om te determineren….. (Foto’s Fred Breddels)

 

V.L.N.R. de Geschubde Inktzwam………. Witte Koraalzwam….Weidekringzwam.. … (Foto’s Sonja Bekker

 

V.L.N.R. Dikrandtonderzwam..…. Donzige melkzwam.. …Grote kale inktzwam.. (Foto’s Sonja Bekker)

 

En uiteraard bedanken wij Roy van Hutten en Edgar de Wit voor hun inzet en uitleg… Het was mede door het goede weer een erg leuke en leerzame dag die voor herhaling vatbaar is..