Roofvogels en Vogelspinnen in Natuurcentrum De Boshoek

13 september 2015

 Afgelopen zondag 13 september was het een drukte van belang bij Natuurcentrum De Boshoek. Het weer leverde daar een positieve bijdrage aan, zelfs de zon liet zich regelmatig zien. Vanaf 11.00 uur begon het al aardig druk te worden. De eerste bezoekers hadden vooral belangstelling voor de tentoongestelde vogelspinnen van de heer Gijsbert Kortekaas. Een unieke verzameling van deze koudbloedige, veelal harige dieren. De Thijssezaal waar de vogelspinnen tentoongesteld waren was verder aangekleed met enorme namaakspinnen met afmetingen van soms wel meer dan één meter doorsnede. Dit was soms al reden genoeg voor sommige mensen om niet naar binnen te gaan. Een spin blijkt voor veel mensen toch een mysterieus en beangstigend dier te zijn. Terwijl het merendeel van de spinnen op deze aarde onschuldig en niet gevaarlijk is.

 

Bij de eerste demonstratie van Ruben van Maaren met z’n roofvogels kondigde hij aan, dat hij bij de tweede voorstelling een primeur / experiment zou hebben met het vliegen van twee ooievaars. Aan het einde van de tweede voorstelling kwamen de twee ooievaars in actie. Eén ervan zou aan de grond blijven en de ander zou gaan vliegen. Maar de discipline van de twee ooievaars was toch nog niet voldoende om de opdrachten van de valkenier op te volgen. Ze gingen beide de lucht in en vlogen in een sierlijke stijl rondjes boven de bezoekers. Het landen op het kleine veldje naast De Boshoek was kennelijk een groot probleem. Eén kwam uiteindelijk terug bij de valkennier, de ander bleef weg en kon later teruggevonden worden op de nok van een huizenrij in de buurt. Zo zie je maar, het zijn geen robots die je kunt programmeren.

 

In Natuurcentrum De boshoek waren weer volop activiteiten voor kinderen te doen, waarbij het uilenballen pluizen absoluut niet kon ontbreken.

 

Niet alleen bij Natuurcentrum De Boshoek waren allerlei activiteiten, maar bij alle organisaties in de groene driehoek van de Kethelpoort. Zo konden kinderen bij Boerderij de Groene Raat leren bloemschikken en speel-o-theek Ikkie pakte uit met een heus springkasteel.  Bij het NME centrum waren voor deze dag de activiteiten verplaatst naar de nieuwe speelpolder aan de Harreweg richting Delft. De speelpolder is op deze middag officieel geopend door het college van B&W van Schiedam.  Er was een voorstelling waarbij de speelpolder officieel werd overgedragen aan de kinderen en de naam “Het WIJland” kreeg.  In de speelpolder kon men vlotten bouwen, broodjes bakken, modderschilderingen maken en natuurlijk gewoon lekker spelen en is vanaf nu het gehele jaar geopend.  In de historische stal van het NME centrum werd de geschiedenis van Kethel getoond en verteld door de Historische vereniging van Schiedam.

 

Het was weer een gezellige en leerzame dag voor jong en oud.

Jongen kijken naar vogelspin Mooie roofvogel Vogelspin op een hand Paard en wagen