Zeer zeldzame Cicade gespot bij Harg/Spaland.

Het klinkt misschien ongelooflijk, maar ik heb vlak bij de hoofdingang van de Harg / Spaland in de Willem Andriessenlaan in Schiedam een zeer zeldzame Cicade gefotografeerd, niet één keer maar zelfs drie dagen achter elkaar. (en dat waren ook nog verschillende exemplaren)

 

 

Ook in onze omringende landen is hij zeer zeldzaam. Deze kleine groen/geel gekleurde Cicade met de mooie naam Zygina Nivea is rond de 3mm lang en heel dun maar door zijn groen/gele kleur toch eenvoudig te vinden als hij op een bruin verkleurd blad zit. Het fotograferen dient wel snel te gebeuren omdat ze snel wegvliegen als ze gestoord worden want ze zijn zeer schuw. En ze zitten ook meestal op de onderzijde van het blad en daardoor bijna niet te fotograferen. En omdat het zo moeilijk is om hem te fotograferen zijn de foto’s misschien niet altijd top, maar toch mooi genoeg en interessant genoeg om hem te zien doordat hij zeer zeldzaam is.

 

 

 

De meest voorkomende vorm heeft een rode vlek op de punt van de kop (de vertex) Net of ze haar lippen zojuist rood heeft gestift. Er is ook een vorm die deze rode vlek niet heeft en die heb ik ook kunnen fotograferen. Alle Cicaden leven zonder uitzondering van plantensappen, en worden bij grote aantallen als schadelijk aangemerkt.. En wat ook bijzonder is, is dat ze bepaalde bacteriën nodig hebben hun voedsel te verteren, dit wordt een symbiotische relatie genoemd. De vrouwtjes worden in de voortplantingstijd door de mannetjes gelokt met bromtonen. En Cicaden leggen de eieren in de beschermlaag van de stengels en tegen de wortels van de plant om deze te beschermen tegen het opeten door roofinsecten en vogels. Uit de eitjes komen na enkele weken wat wij nimfen noemen uit. Dat zijn vreemd uitziende beestjes en lijken totaal niet op het volwassen exemplaar. Pas na het vervellen ziet hij er als een imago uit wat een mooie naam is voor een volwassen exemplaar.

 

 

Toch wel bijzonder dat deze zeer zeldzame soort bij ons in Schiedam gewoon tussen de flats in de heg te vinden is. Wellicht kunt u nu er ook een spotten als u langs de heg loopt. Deze soort overwinterd onder de op de grond gevallen bladeren. Dus in de winter kunt u misschien ook eens blad oprapen en kijken of er zich een verstopt heeft. Dat kan ook een springstaartje of een lieveheersbeestje zijn die overwinterd. Maar in de lente zitten ze gewoon op het groen van het blad en wat ik al eerder schreef door zijn opvallende groen/gele kleur goed te zien. Toch wel erg leuk dat deze gewoon in de stad en in het bijzonder in Schiedam is gefotografeerd. Van iemand die gespecialiseerd is in cicaden, kreeg ik het verzoek omdat deze Cicade die zeer zeldzaam is te melden op Waarneming.nl. Dit is het grootste natuurplatform van Nederland en daarop is nu ook te zien dat mijn waarneming en foto’s zijn goedgekeurd en dat dit inderdaad de zeer zeldzame soort Zygina Nivea betreft. En ik ben daar best wel een beetje trots op.