Veelkleurig scheepswrak is nieuwe attractie bij De Boshoek in Schiedam

Natuurcentrum De Boshoek in Schiedam heeft er een nieuwe attractie bij: een hamerhaai die de wacht houdt, boven een wrak vol vis. Bedenker van het diorama Leo Man in ’t Veld hoopt kinderen te inspireren tot een mooie reis.

 

Hij kan een zeeslak er zo smakelijk laten uitzien als een Belgische bonbon, en even gemakkelijk een opgezette kat aan een nieuwe staart helpen. De laatste creatie van bioloog en beeldend kunstenaar Leo Man in ’t Veld is een diorama van de zee, in natuurcentrum De Boshoek in Schiedam. Met vrijwilliger Ton Steenhoek was hij een halfjaar bezig een ‘scheepswrak’ te vullen met 83 diersoorten. Hij ziet het als een plek ‘waar kinderen wegdromen over de oceaan die ze nog gaan ontdekken’.

Verbeelding

Man in ’t Veld ontwierp eerder grote diorama’s voor De Boshoek en werkte aan tentoonstellingen voor Blijdorp en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Hij heeft het talent dat hij bíjna alles kan maken wat hij ziet. Het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen schonk een oud decorstuk van een kasteel, dat hij voor dit nieuwe diorama omtoverde tot een murene (een vissoort), rotswanden en de punt van een galjoen. Keurige planken van een bouwbedrijf zijn nu half vergaan ‘wrakhout’. De haringen in het schouwspel komen uit een fabriek in China. Man in ’t Veld gaf ze een nieuwe huid, vinnen en ogen, ‘omdat ze er absoluut niet als haringen uitzagen’.

 

Hij is tevreden met het eindresultaat, al moeten het licht, een computer en een spelprogramma nog worden aangesloten en opgestart. Na 5 juni kunnen kinderen het wrak bekijken. Man in ’t Veld hoopt dat ze het zo interessant vinden dat ze op een dag de wereld in trekken om de dieren in het echt te zien. ,,Die reis kan hier beginnen. Met verbeelding en het besef hoe mooi de aarde is. Als we slechts een paar kinderen weten te bereiken, dan vind ik het geslaagd.’

 

 

Bas Sleeuwenhoek 29-05-21, 11:00u