De wereld van de pissebedden.

 

In Nederland zijn ongeveer 40 soorten pissebedden te vinden. Een paar soorten zijn eenvoudig te vinden in de tuin. Het moet wel vreemd gaan als u in de tuin een pot verschuift of een steen of een stuk hout omdraait geen pissebed tegen komt. Het zijn geen insecten maar kreeftachtige en zijn zo geëvolueerd dat ze vanuit het zoetwater op land zijn gaan leven. Ze kunnen ongeveer 2 cm groot worden.. Maar ook al leven ze nu op het land met hun 14 pootjes, ze moeten vochtig blijven anders is het snel over en uit, vooral in de zomer gaat dit snel. Daarom stuiven de meesten direct weg als ze het daglicht zien. Overigens hebben ze nog steeds kieuwen die zichtbaar zijn als ze op hun rug liggen. En als ze schrikken dan kunnen ze al hun 14 pootjes intrekken en zich laten vallen, de schilden zijn een bepantsering dus daar hebben ze geen last van.

 

 

 

Net al bij de insecten zit hun skelet aan de buitenkant. En omdat ze groeien scheuren ze op een gegeven moment uit hun jas/broek. Ze vervellen in twee keer meestal eerst hun achterkant en daarna de voorkant. Een enkele keer breekt de antenne bij het vervellen af, maar die groeit weer aan. Dit wordt regenereren genoemd, een hagedis en salamander kunnen hun staart regenereren en bij de salamander komen zelfs de pootjes ook weer terug als die door een roofdier worden beschadigd of afgebeten.

 

 

Pissebedden kunnen ook doodziek worden door een virus, dit virus wordt het Iridovirus genoemd. Dit virus is zeer besmettelijk en dodelijk voor een pissebed. Hij wordt dan blauw of paars en dan zijn de uren geteld voor deze pissebed. Dit virus is gelukkig voor de mens onschadelijk en hoeven daar dan ook niet bang voor te zijn.

 

 

Misschien vraagt u zich af waarom dit diertje pissebed wordt genoemd. Dit is ontstaan toen vroeger de moeders gedroogde en vermalen pissebedden tussen de lakens van de kinderen gooide. Want men dacht in die tijd dat dit hielp tegen het bedplassen van hun kinderen. Vandaar dat ze de naam pissebedden hebben gekregen. Natuurlijk hielp dit strooisel niet tegen het bedplassen, maar veel mensen droegen in die tijd wel een zakje met gedroogde pissebedden om hun nek. Zo’n pissebed “pil” werkte echt goed laxerend bij een verstopping (obstipatie) en bij brandend maagzuur werden ook deze “pilletjes” geslikt. En omdat er veel kalk in de gedroogde pissebedden zit zal dat zeker verlichting hebben gegeven, want kalk neutraliseert het maagzuur wat bij mensen een vervelend branderig gevoel geeft in de maagstreek.

 

 

 

Verder zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken pissebedden niet schadelijk voor de tuin. In tegendeel zelfs want pissebedden zijn juist zeer nuttig want ze ruimen de rommel op en zodoende recyclen ze al het plantaardig materiaal op de bodem wat dan weer op hun beurt compost wordt. En compost is zoals iedereen weet onmisbaar voor een mooi florerende tuin, want deze grondstoffen zorgen ervoor dat de planten/bloemen de mest met de nodige voedingsstoffen als “brandstof”aangeleverd krijgen.

 

 

Pissebedden hebben primitieve ogen en zien dus erg slecht. Ze zien eruit als kleine braampjes en bij het maken van een macrofoto is dat perfect om scherp te stellen. Maar omdat ze altijd in het donker leven hebben ze ook niet veel baat bij goed zicht. Al met al toch zeer interessante beestjes.