De vervaarlijk uitziende oorwurm

 

De oorwurm ziet er wel gevaarlijk uit, maar we hebben niets te vrezen van hem. Hij kan ons niet bijten en met zijn tang komt hij niet door onze huid. Je voelt weliswaar dat hij je knijpt als hij zich aangevallen voelt maar pijn doet het niet. In Nederland komen vijf soorten voor en wat de meeste mensen niet weten is dat ze kunnen vliegen. Dit doen ze maar heel zelden omdat hun vleugels u gelooft het niet 40 keer zijn opgevouwen. Probeer dat maar eens met een laken in uw linnenkast. Ook voor hem is het opvouwen een heel gedoe en gebruikt daar ook zijn tang voor. Dus vliegen doet hij alleen in uiterste noodzaak, hij lift daarom ook liever met dieren en natuurlijk ook met ons mee de wijde wereld in.. Het is overigens een fabeltje dat hij bij mensen in het oor kruipt en daar het trommelvlies eruit knipt. Om dat ze erg gevoelig zijn voor uitdrogen zal het best wel eens kunnen voorkomen dat hij in de tent tijdens het kamperen in je oor kruipt waar het altijd een beetje vochtig is, dat is uiteraard schrikken geblazen maar het kan geen kwaad. En nogmaals dit gebeurd maar zeer zelden. Het mannetje heeft een ronde knijper en bij het vrouwtje zijn ze recht en zijn daardoor ook makkelijk te herkennen.

 

 

Moeders legt tussen de 20 en 50 eitjes in de grond die ze de hele winter beschermd en verzorgd, wat uitzonderlijk is in de insectenwereld. Moeder likt de eitjes en de uitgekomen larven regelmatig om schimmel te voorkomen. En dreigt er gevaar dan kan ze de tang als bij een schorpioen over haar lichaam strekken. Ze vervellen 5 keer en zien er dan uit als een albino wat op de foto goed te zien is, maar na enkele uren kleuren ze langzaam naar de bekende rood/bruine kleur. Het zijn alleseters van rupsen maar ook dode beestjes tot blaadjes van de bloemen en de bladluizen zijn een echte versnapering voor hun. Fruit vinden ze ook heel lekker alleen kunnen ze zelf niet door de schil komen en moeten dan wachten tot andere dieren daar een opening in maken.

 

 

En omdat ze zo gevoelig zijn voor uitdrogen zitten ze dan ook vaak verscholen onder het schors van een boom of onder rottend hout dus ergens waar het vochtig is. Dat is dan ook de reden waarom je ze niet vaak ziet. Oorwurmen houden van knuffelen ze houden er van dat hun lijfje zo veel mogelijk wordt aangeraakt door hun omgeving. Wederom zijn dit weer bijzondere beestjes die schadelijke beestjes opruimen dus echt wel belangrijk zijn om te hebben in de tuin, parken of bossen. Maar vogels vinden oorwormen ook heel lekker dus de vogels hebben daar ook belang bij dat ze er zijn.