Ze staan er gekleurd op in Schiedam.


Vuurjuffer

De vuurjuffer met zijn dieprode kleur vind ik de mooiste die ik in deze regio kan fotograferen.
De bosbeekjuffer is echt de mooiste maar komt in deze regio helaas niet voor. Maar gelukkig
wel veel andere soorten. Ze hebben de meest uiteenlopende kleuren en vaak is er ook een
verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes. In Nederland komen er 26 soorten voor.


Paringswiel

Een juffer is eigenlijk een onder orde van de echte libellen en worden gelijkvleugeligen genoemd en de echte libellen ongelijkvleugeligen. Een juffer kan daardoor zijn vleugels tegen elkaar opvouwen wat de echte libellen niet kunnen. Ook staan de ogen van de juffers uit elkaar, bij de libellen zitten de ogen tegen elkaar aan. En meestel zijn de libellen groter maar zeker robuster. En als de juffers paren wat een hartvormige paringswiel wordt genoemd, dat is best wel bijzonder om waar te nemen. Op de foto is het mannetje te zien in zijn mooiste blauwe pak en het vrouwtje met een groen/bruin kleurige mantel.

Ook bijzonder zijn de stekels aan hun poten waarmee ze hun prooi vastgrijpen en niet meer kunnen ontsnappen. Juffers eten allerhande insecten die ze zowel in de lucht als ook op de takken en bladeren vangen. Het zijn ook echte rovers, soms landen ze op je hand en een heel enkele keer kunnen ze bijten. Dit doet geen pijn hoor daar zijn de kaken te zwak voor, maar je voelt het wel en dat is best een vreemd gevoel.


Azuurjuffer (man)

Na plus minus twee weken komen de eitjes uit die op de rietstengels afgezet worden. Maar er zijn ook soorten die de eitjes gewoon los in het water afzetten en drijven dan in de meeste gevallen ook weer de rietkragen in. Uit die eitjes kruipen dan vreemde worm achtige beestjes, dat zijn de larven ook wel nimfen genoemd deze laten zich dan in het water vallen en vervellen nog een aantal keren. Op het eind daarvan zien ze er echt vervaarlijk uit met grote kaken waar ze waterbeestjes mee vangen. Deze nimfen hebben kieuwen op hun achterlichaam om adem te halen onder water. De nimfen van de echte libellen hebben die kieuwplaten overigens niet.


Azuurjuffer (vrouw)

Dat vervellen kan verschillende jaren duren en eenmaal uit het water gekropen barst hun huid open en kruipt de juffer eruit, die eerst om te kunnen vliegen de vleugels moeten laten drogen. Daarna leven ze nog maar een maand of twee alhoewel je ook soorten heb die overwinteren.


De schitterende ogen.

Maar hoe dan ook het zijn bijzondere mooie beestjes die de lente en zomer vervolmaken. En omdat ze o.a. muggen en vliegen vangen zijn ze nog nuttig voor ons ook.
Ik fotografeer ze dan ook graag, en zeker hun ogen want die kunnen allerlei kleuren hebben. Dat valt uiteraard niet mee omdat ze snel wegvliegen, maar dat is de uitdaging en geeft voldoening als het lukt. Ik hoop dan ook weer snel meerdere soorten waar te kunnen nemen en te fotograferen.


Paarse waterjuffer


Pantserjuffer


Bek en ogen


Azuurjuffer (man)