Eikenprocessierups.

 

Ook uitkijken geblazen in Schiedam.

 

 

Het is weer zover! De altijd irritante eikenprocessierupsen gaan weer op pad en zorgen elk jaar weer voor problemen. Want de rups heeft zo rond de 700.000 brandharen die bij het minste geringste loslaten, ook kan deze rups als hij bedreigt wordt deze haren afschieten. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien en hebben weerhaakjes om zich vast te zetten in de huid van mens en dier. De losse haartjes zitten ook in de nesten die tussen de bladeren als spinrag gesponnen worden tussen de eikenbladeren en of de takjes. De rupsen hebben hun naam gekregen omdat ze net als bij een processie van de Katholieke Kerk ze achter elkaar lopen. Dit jaar zullen de rupsen zich pas in de maand juli gaan verpoppen, omdat alles wat later op gang komt dit jaar door het koude voorjaar en begint de ellende eigenlijk nu pas. Als dan later de (nacht)vlinders uitvliegen die overigens niet echt mooi zijn, zitten er nog steeds brandharen in de nesten die zeker tot september tot overlast kunnen zorgen omdat de wind deze verspreid. En wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat deze haartjes over een afstand 100 meter nog voor ellende kunnen zorgen. Normaal zijn de rupsen vanaf mei tot juli actief. Nu gaat dit zeker t/m augustus gebeuren. Dus probeer zover als dat mogelijk is bij deze nesten uit de buurt te blijven. Ook de lege nesten kunnen nog jaren voor overlast zorgen als het spinrag stuk gaat en de wind weer vat op de haartjes krijgt. Dus denk daar niet al te lichtvaardig over want deze haartjes geven allergische reacties bij mens en dier.

 

 

Meestal krijgt men jeuk en tranende ogen. Nog even een tip voor als je jeuk hebt. Probeer niet te krabben want dat maakt het alleen nog maar erger. Neem dan een stuk plakband of een ander goed klevende tape, en probeer daarmee de (onzichtbare) haartjes te verwijderen op de plekken waar het jeukt. Heb je jeukende en tranende ogen probeer dan met lauw water de ogen te spoelen.

 

Dit kan wel twee weken duren voordat de klachten echt verdwenen zijn. Bij ernstige klachten zoals braken, koorts en als de ogen/tong en of lippen steeds dikker worden of je krijgt het benauwd, bel dan altijd direct de huisarts of de huisartsenpost. Want dit zou kunnen duiden op Anafylaxie wat een zeer ernstige acute allergische reactie is. Voor iemand die daar erg gevoelig voor is, zou dit de dood kunnen betekenen als er geen medische hulp wordt ingeroepen.

 

 

Om de verwarring nog wat groter te maken is het feit dat er ook nesten zijn te vinden die totaal ongevaarlijk zijn voor mens en dier en zelfs voor de bosjes of bomen waar ze in zitten. Dit zijn de nesten van de stippelmotten die sterk lijken op die van de eikenprocessierupsen. Deze zie je vanaf mei overal in de bosjes en ook in eikenbomen. En kunnen soms hele bosjes inpakken met de zijden draden die ze spinnen ter bescherming tegen vogels en roofwespen. De rupsen zijn geel/groen met stippen op hun lichaam. Ook al zijn ze onschadelijk, er wordt soms toch gekozen om ze te verwijderen. Omdat het geen mooi gezicht is al die ingepakte bosjes. Alleen moet je wel goed uitkijken naar het bestrijdingsmiddel wat je gaat gebruikt omdat deze vaak schadelijker zijn dan die nesten zelf.

 

 

Er zijn verschillende soorten stippelmotten waar het motje best mooi is zoals u hieronder kunt zien…. Deze lijkt wel een hermelijn kleed te dragen.

 

 

En op onderstaande foto is ook een stippelmot te zien maar het is wel een andere soort.