Zwammen

Het is weer herfst dus komen we weer veel zwammen en paddenstoelen tegen tijdens onze wandelingen. Overigens zijn zwammen en paddenstoelen schimmels, waar je maar een klein gedeelte van ziet. Het grootste gedeelte zit in de grond of in het verrotte hout verscholen. Het zijn goede opruimers want met hun schimmeldraden eten ze het bladafval en vermolmd hout. Zou dit niet gebeuren dan zouden de bomen en struiken verstikken en uiteindelijk dood gaan. Nu wordt dit omgezet in compost waar de bomen en struiken hun voedsel weer vandaan halen om te kunnen groeien. Een hele mooie zwam is het opvallende gele heksenboter die je soms op vochtig vermolmd hout tegen komt. In deze contreien vrij zeldzaam. Deze heb ik in de heemtuin in het Beatrixpark gefotografeerd.

 

 

Heksenboter

 

In Nederland komen ongeveer 5000 zwammen en paddenstoelen voor. Waarvan er een paar goed te eten zijn, maar je moet wel zeker weten dat je de goede soort hebt want er zijn er ook die giftig zijn. Een aantal zijn zelfs zeer giftig dat als je die eet je het niet overleeft. Ieder jaar lees je weer in de krant dat er mensen zijn overleden door het eten van de verkeerde zwam/paddenstoel. En sommige soorten lijken op elkaar en zijn bijna niet goed uit elkaar te houden, weet je het niet zeker…..eet hem dan niet op !!!!! Op veel van deze vermolmde boomstammen of geïnfecteerde bomen komen de bekende grote zadelzwammen voor.

 

Strookzwam

Zadelzwam

Zadelzwam

 

Ook de Judasoortjes zitten vaak op oud en vochtig hout. Sommige lijken echt op een menselijk oor. En tegen het zonlicht in gefotografeerd levert dat mooie plaatjes op. Zoals u op onderstaande foto kunt zien.

Judasoor

Judasoor

Oorzwam

 

Dit jaar heb ik voor het eerst een mini zwam gefotografeerd deze was krap 4mm groot Ook heb ik mini paddenstoelen gefotografeerd op een half vergaan takje. Had van hun bestaan nog nooit iets vernomen.Minizwam 4mm (wie weet de naam?)

Fotograaf Ad Bakker