Libellen de ware luchtacrobaten.

 

De libellen en juffers zijn er weer. Ware luchtacrobaten zijn het, en wie kent ze niet deze jagers van het veld. We onderscheiden de echte Libellen (ongelijkvleugeligen) van de Juffers (gelijkvleugeligen) Dit keer wat wetenswaardigheden over de Libellen. De wetenswaardigheden van de juffers wil ik later nog een keer bespreken omdat de verschillen groot zijn. In Nederland zijn er ruim 40 soorten echte libellen bekent. Maar sommige komen alleen maar in bepaalde biotopen voor, zoals bij stromend water en beken. Libellen hebben zeer grote ogen die elkaar boven op het hoofd bijna raken. Het vrouwtje zet enkele honderden en bij bepaalde soorten zelfs een paar duizend eitjes af op de rietstengels net boven het water of zelfs gewoon los in het water. Het duurt een paar weken of zelfs een paar maanden afhankelijk van het weer voordat de eitjes uitkomen. Uit de eitjes komen lelijke roofachtige larven die negen tot zeventien keer moeten vervellen voordat de Libel eruit kruipt want verpoppen doen ze niet. De larven leven onder water en soms zelfs ook ingegraven in de grond en vangen daar hun prooien zoals luizen, watertorren, kikkervisjes en zelfs kleine visjes. Bij de laatste vervelling kruipen ze uit hun larvenpak, dit wordt het uitsluipen genoemd.

 

 

En eenmaal opgedroogd en hun vleugels opgepompt zijn gaan ze op jacht. De insecten waar ze op jagen vangen ze in de vlucht. Dit zijn o.a. muggen, vliegen en zelfs vlinders en als het moet vangen ze ook andere libellen. Ongelooflijk knap als je dat observeert, het zijn dan echte stuntvliegers. En kunnen zelfs achteruit vliegen maar ook als een helikopter stil blijven hangen, en er zijn maar weinig insecten die dat na kunnen doen. Een zweefvlieg kan dit overigens ook heel goed maar dat is een van de weinige die dit ook kan. Eenmaal hun prooi gevangen, dat doen ze overigens met hun poten die met haakjes zijn bezet zodat hun prooi niet meer kan ontsnappen, gaan ze die op hun gemak op een bladloos takje zitten oppeuzelen. Maar als het moet kunnen ze hun prooi ook gewoon in de vlucht opeten. Dit bladloze takje wordt ook als uitkijkpost gebruikt om hun prooi te spotten. De grote libellen hebben best krachtige kaken die als je er een vangt direct in je vinger bijt en als het de eerste keer is dat je er een vangt met je blote hand, laat je hem van schrik gelijk los zo hard bijt hij, althans het is meer de schrik en het vreemde gevoel als hij de kaken in je vinger zet.. De Libel zal je niet echt verwonden maar je voelt het wel. Alleen de Grote Keizerlibel die kan een lichte verwonding veroorzaken. Overigens kunnen de vrouwtjes wel pijnlijke steken uitdelen met hun legboor, maar nogmaals normaal gesproken zullen ze dit nooit doen, maar pak je er een vast, ja dan zou zij kunnen steken. Maar het is natuurlijk beter om deze libellen niet te vangen want hun fragiele vleugels zijn snel beschadigd en kunnen ze niet meer goed jagen want dat doen ze nu eenmaal in de vlucht.

 

 

 

Zij zijn in diverse maten de grootste is zo rond de 12 cm en hebben vaak verschillende mooie felle kleuren. De libellen leven niet zo lang, dit is afhankelijk van de soort en weersomstandigheden maar één of twee maanden. Echter er zijn twee uitzonderingen, deze kunnen overwinteren. Maar eenmaal overwinterd leven deze ook niet meer lang, dit doordat de vleugels vaak behoorlijk beschadigd zijn. En dat de vleugels in goede conditie verkeren is nu net het belangrijkste wat voor het vangen van hun prooi noodzakelijk is. Echt ongelooflijk dat ze vliegen e.t.c. in de vlucht kunnen vangen. Ik kan nog geen huisvlieg met mijn handen vangen..