Boshoek vleermuizen.

 

Op 5 september heeft Roy van Hutten de vrijwilligers van de Boshoek en een introducee in het veld laten zien en horen dat rondom de Boshoek verschillende soorten vleermuizen zijn te spotten. Maar eerst kregen wij door middel van een beamer een uitgebreide uitleg over de vleermuizen.

 

 

Roy van Hutten zelf ook een vrijwilliger van de Boshoek, had ook drie vleermuis detectoren bij zich, zodat wij de ultrasone geluiden konden horen. Want die geluiden kunnen wij niet horen omdat de frequenties tussen de 25 en 120 kHz buiten ons gehoorbereik vallen. Maar doormiddel van deze vleermuisdetectoren kunnen de ultrasone echolocatie en jacht geluiden van deze als enige vliegende zoogdieren wel horen. Zo’n detector maakt van het ultrasone geluid, audio die wij mensen wel kunnen horen. Ook het weer was perfect voor het spotten van vleermuizen. Om 09.00 uur was het nog 20 graden en stond er geen zuchtje wind dus waren er ook veel insecten waar de vleermuizen op jagen. Dus de condities waren zo goed dat Roy van Hutten zei dat het spotten wel zou moeten lukken. Nou hij kreeg gelijk !!!!!

 

 

Eenmaal buiten het hek gingen wij linksaf het kleine park in (tussen de Boshoek en Harreweg) Toen we de detectoren aan mochten zetten hoorde ik tot mijn stomme verbazing gelijk het geklik en geratel van deze kleine vliegers. Ook bij de vijver tussen de Boshoek en De Groene Raat gingen al de detectoren flink te keer, en konden we zelfs de vleermuizen zien vliegen tegen de licht gekleurde lucht waar de zon onder was gegaan,De eerste die ik zag vloog ongeveer 4 meter hoog en zo’n 3 meter van mij af. De andere die ik zag vlogen allemaal een stuk verder van mij af. Ook de andere vrijwilligers hoorde ik zeggen..kijk daar vliegt er één..en daar ook één, en daar nog één. De vleermuizen die we hebben gespot waren de Laatvlieger, Watervleermuis, de Gewone dwergvleermuis en de Ruige dwergvleermuis. Het was een bijzonder leuke ervaring en dat gold zeker voor mij die gebruik moet maken van een rolstoel. Dat was soms best een beetje eng in het donker op zo’n landweg met hier en daar kuilen in het wegdek. Maar sjonge wat heb ik en de mede spotters ervan genoten.

 

 

Na de rondleiding gaf Roy van Hutten nog wat extra info en konden wij nog vragen stellen. Al met al was het een fantastische avond. Het was echt een enorm leuke ervaring. Roy nogmaals onze dank voor deze geweldig leuke avond,alleen gaat het weer geld kosten want ik ga ook zo’n detector aanschaffen. Weer een hobby erbij.. hi hi hi…