Springspinnen

 

Een kleine jager verscholen tussen de bladeren van onze planten in de tuin en heggen. Deze springspin een van de 75 soorten in Nederland is meestal niet groter dan een paar millimeter. En daardoor voor veel mensen onbekend. Maar het is een genot om hem te observeren als hij op jacht is naar voedsel. Dan springt hij (vandaar de naam springspin) van het ene naar het andere blad en grijpt als het moet zelfs grotere prooien dan dat hij zelf is. Hij moet wel jagen want in tegenstelling tot andere spinnen maakt hij geen web. Hij kan wel een spindraad produceren om zich te laten zakken of zich te verankeren als hij zijn prooi bespringt. Maar een spin heeft geen tanden om een gevangen prooi op te eten. Wel heeft hij een paar tanden waarmee hij het gif injecteert om de prooi te verlammen. Dat gif zorgt er ook voor dat binnenin alles oplost en hij dat weer kan opzuigen en alleen het geraamte overblijft. Bij een insect zit het geraamte anders dan bij ons aan de buitenkant.

Hij houdt van warm weer en zit dan ook graag in het zonnetje op de bladeren van de plant of heg te loeren op een prooi. Hij jaagt overigens ook op de grond, maar dat is voor ons nagenoeg niet te zien omdat hij zo klein is of je moet op je buik gaan liggen. Maar dat is alleen voor de echte fanatieke fotograaf weggelegd die niet bang is om uitgelachen te worden. Hij heeft zes of acht schitterende mooie ogen waar hij uiteraard goed mee kan zien. En het is grappig om te zien dat hij met die mooie brutale glinsteroogjes je altijd blijft aankijken. Opvallend is ook dat er een paar soorten zijn die alleen van nectar leven. Alle andere soorten spinnen zijn carnivoren, vleeseters dus. En wanneer het weer slecht of winter wordt dan trekken ze zich terug in hun gesponnen nestjes in spleten en gaten in muren of planten en bomen.Voor mensen met arachnofobie of spinnenangst is het misschien niet zo leuk om te weten, maar er zijn ook een paar soorten die gewoon in huis voorkomen. Ik woon zes hoog en kom ze soms tegen op de eiken salonkast maar soms ook gewoon op de muur of plafond…

Hij is dus een gratis verdelger van allerlei ongedierte die in ieder huis zijn te vinden. Zoals b.v. muggen, vliegen, zilvervisjes en luizen in de kamerplanten e.t.c. Dus deze spinnetjes moet je zeker niet doodslaan, want hij is de natuurlijke vliegenmepper.

Hier nog een springspinnetje die reclame maakt voor de AA. (Anonieme Alcoholisten) om deze column met een grapje te besluiten over dit prachtige diertje met zijn mooie ogen.