De Boshoek als schapenfarm

De afgelopen week waren de vrijwilligers van Natuurcentrum De Boshoek weer erg gespitst op wat de “weermannen en –vrouwen” te melden hadden voor deze dag.  Half in de week voorafgaand aan de zondag waren de “weer” voorspellers eensgezind dat het zondag 31 mei droog en mooi voorjaarsweer zou zijn met een temperatuur van 19 tot 20 C. Helaas, naarmate het weekeinde naderde werden de vooruitzichten slechter en slechter. Zodat we zondagochtend besloten om alle activiteiten binnen plaats te laten vinden.

 

Met uitzondering van de echte visite, te weten de 300 tot 400 schapen en grote lammeren van de Stichting Schaapskudde Vockestaert Midden-Delfland die echt buiten moesten blijven ongeacht hoe hard het ook zou gaan regenen.  Ondanks het sombere weer waren er voldoende bezoekers om naar het schapenscheren te kijken. Het blijft een boeiend gezicht hoe een mooi rond schaap verandert in een kaal scharminkel. De belangstelling voor het pony rijden was meer dan goed, soms ontstond er een rij wachtenden. Binnen in De Boshoek waren weer voldoende activiteiten om kinderen bezig te houden, zoals het uilenballen pluizen, figuurzagen, het maken van cupcakes, het kleuren van kabouters en maken van een plantenbakje met vetplantjes.  Voor de ouders waren meerdere plekken ingericht om een kop koffie of iets dergelijks te nuttigen.

 

Speciale gasten deze dag waren mensen van SEC, (Schiedams Energie Collectief). Zij willen met ander participanten gezamenlijk een zonnestroom installatie op het Wennekerpand realiseren.  Zij hadden De Boshoek benaderd om op deze dag het publiek hiervan te informeren  www.energiekschiedam.nl

 

Bij Speel-o-theek IKKIE was er veel belangstelling voor het spring / luchtkussen en werkte de geur van de poffertjes aanstekelijk op het hongergevoel.  Op het terrein van het NME-centrum werd de eerste bijenmarkt georganiseerd door de gezamenlijke Schiedamse Stadsimkers. Rond twee uur was de officiële opening van het “beleefpad”. Dit is de verbindingsweg van de natuurspeeltuin naar de toekomstige speelpolder.  De formele opening van de speelpolder geschiedt in september aanstaande. Na de officiële opening werd er zaad uitgedeeld (verpakt in ballen, die op hun beurt verpakt waren in eierdozen om deze vervolgens tijdens de wandeling over het “beleefpad” langs de kant te gooien waardoor het zaad kan ontkiemen om te veranderen in planten met bloemen waar vlinders van houden.  Al lopend op het “beleefpad” komt men ook langs modelboerderij De Groene Raat, altijd de moeite waard om binnen te stappen.

 

Terugkijkend op deze dag kunnen we niet anders concluderen dat het een geslaagde dag was, ondanks het sombere en natte weer en voor De Boshoek een geringer aantal bezoekers dan we normaal gewend zijn.

De schapenfarm Knutselend gezelschap Knutselende kinderen Knutselen op de schapenfarm