Zee diorama

 

 

 

Gedurende een aantal Jaren was het een wens van het bestuur om ook in de laatste zaal ( Fauna ) een diorama de realiseren. Ontwerper Leo Man in ’t Veld was direct enthousiast en dit met name omdat mariene biologie ( zeeleven ) al van jongs af aan zijn interesse heeft. Om een eerste indruk te geven heeft hij een maquette gemaakt en toen was het enthousiasme gewekt en zijn we begonnen met het verzamelen van materialen.

Touwen, netten, katrollen, lampen enz. waren nodig. Een buitenkansje was het aanbod van Groen van Prinsteren scholengemeenschap te Vlaardingen om bij hen polystyreenplaten gratis op te halen. Ook hout o.a. vloerplaten, balken en stellingplanken, die als overbodige materialen bestempeld waren werden door Hans verzameld. Kortom circulair op zijn best en wat past dit goed bij een natuurcentrum.

In januari zijn we gestart met de aanleg van het Zee diorama ( Noordzee en een tropisch gedeelte ) en inmiddels hebben met name Leo Man in ’t Veld en Ton Steenhoek het diorama gerealiseerd en is natuurcentrum De Boshoek weer een aanwinst rijker. Het diorama ziet er geweldig uit en het betreft één grote ontdekkingsreis, waar zo’n 80 objecten te vinden zijn o.a. een Hamerhaai, Tonijnen, een school Haringen en nog tal van andere objecten. Nu zijn vrijwilligers de puntjes op de i aan het zetten door o.a. het plaatsen van glas en het aanleggen van een aantal elektriciteitspunten en verlichting.

Als laatste wordt er een interactief computerspel gerealiseerd. Tien kastjes met elektronica worden ingebouwd, die gekoppeld worden aan een object in het diorama, waar dan vragen over gesteld worden. Echter dit vragenspel zit nog in een experimentele fase en vergt nog wel de nodige creatieve energie, daar het echt een pilot betreft en geen copy.

Zodra we het vervelende tijdperk Corona achter de rug hebben kan een ieder weer een bezoek brengen aan natuurcentrum De Boshoek en o.a. dit prachtige Zee diorama komen bekijken.

Hierbij wil het bestuur alle vrijwilligers bedanken, die een bijdrage geleverd hebben aan het tot stand brengen van dit diorama.