Bestemming "proosjes munten"

Inmiddels ruim 15 jaar geleden werd er met het bestuur van natuurcentrum De Boshoek contact opgenomen met het verzoek of wij geïnteresseerd waren in zonnepanelen. De vraag kwam van drie leraren van de hoge school in Den Haag en het betrof zonnepalen, welke beschikbaar door bedrijven waren gesteld, zodat ze door studenten getest konden worden. Zij boden aan om deze panelen zonder kosten te plaatsen, zodat ze een bestemming kregen.

 

Het was de eerste keer dat ik over duurzaamheid hoorde en deze fanatieke heren waren ook actief bij de coöperatieve vereniging “De Windvogel “ die van een lokale naar een landelijke professionele vereniging uitgroeide. De Windvogel hield zich met duurzame (wind) energie bezig en liet in 1991 al de eerste Lagerwey-turbine in Halsteren plaatsen. Daarna volgden er meer. Het waren wat duurzame energie betreft al visionairs.

 

Deze leraren behoren inmiddels al vele jaren tot de vrijwilligers van De Boshoek en staan bij ons bekend als de duurzaamheid groep. Inmiddels hebben zij plusminus 60 zonnepanelen op het dak geplaats, dat zijn zowel oude als nieuwe.

 

Met de stroom wat deze panelen opleveren laten we o.a. infrarood panelen in drie zalen branden, hetgeen heel wat m3 gas scheelt. Ook deze infrarood panelen met het besturingssysteem werd door hun aangelegd en bedacht.

Met de donatie ( proosjes munten ) die door de Schiedamse ambtenaren aan natuurcentrum De Boshoek beschikbaar werd gesteld hebben we wederom een aantal infrarood panelen gekocht, zodat we het reeds bestaande systeem verder kunnen uitbreiden.

 

Heel vriendelijk dank voor deze donatie.

 

Namens het bestuur van natuurcentrum De Boshoek

 

Wout van der Schalie
Voorzitter KNNV natuurcentrum De Boshoek