Ondanks de naam is de winterkoning tamelijk gevoelig voor strenge winters, strenge vorst is funest voor deze dieren. Zo verblijven winterkoningen ‘s winters vaak in groepjes dicht tegen elkaar aangedrukt in een nestkast. In het voorjaar maakt het mannetje meerdere nesten en het vrouwtje maakt hieruit een keuze. Je kunt het vogeltje bijna overal in het land tegen komen, scharrelend naar insecten in een wat rommelige tuin.
Waar ophangen
Bij volledig vrijhangen houd dan een hoogte aan van ongeveer 1,8 meter.
Niet in de volle zon ophangen maar op een beschutte plaats.
Het meeste effect wordt behaald door de kast dicht bij de grond te plaatsen, bijvoorbeeld in het struikgewas of kreupelhout.
Schoonmaken
Het is belangrijk om de nestkast goed schoon te houden. In oud nestmateriaal zitten vaak veel parasieten en ook vogels zijn zuinig op hun verenkleed. Ga pas schoonmaken nadat de jongen zijn uitgevlogen. De beste tijd is het najaar, er is dan geen kans meer dat u een 2e broedsel verstoort. Haal het oude nest eruit, en als het mogelijk is maak je de kast schoon met heet water en een borstel.
Fabel
De winterkoning dankt zijn naam aan een fabeltje. De vogels besloten ooit een wedstrijd te organiseren wie het hoogst kon vliegen. De winnaar zou uitgeroepen worden als de koning onder de vogels. Het winterkoninkje won op slinkse wijze, hij verstopte zich in de veren van een arend en toen die niet hoger kon, vloog hij nog een stukje verder. Daarom houd hij zijn staartje nog steeds fier omhoog.
Meer info: IVN winterkoningkje