Vleermuizen spotten in de Boshoek.

 

 

 

 

 

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren op aarde die kunnen vliegen. En Hoe !!!! Als bliksem- schichten vliegen ze tussen de takken van de bomen door of scheren met grote snelheid over het water van de vijvers of sloten heen. Ook vliegen ze vaak langs de muren van de huizen in de zomer. De muren stralen dan de warmte die was opgeslagen door de zon weer uit, en dat trekt de insecten aan waar ze op jagen. Vandaar als je ’s avonds in de tuin zit je niet vreemd moet opkijken als de vleermuizen daar gebruik van maken om zich te voeden en dan over je hoofd vliegen. Het is ongelooflijk hoeveel torren muggen en vliegen die ze vangen.. Dat zijn er zo rond de 1500 stuks !!!!! En dat is nodig want ze moeten hun lichaamsgewicht aan insecten elke dag eten om in leven te blijven. Dus dat is per jaar een gigantische hoeveelheid, zeker als je de gehele populatie in Nederland in ogenschouw neemt.. En dat is maar goed ook want anders zouden we nog meer last hebben van muggen in de slaapkamer.

 

 

Op Dinsdag 30 juli 2024 gingen mijn vriend Stephan Verstallen en ik in de Boshoek vleermuizen spotten d.m.v. de vleermuisdetectors die ik in elkaar heb gezet zoals te zien is op bovenstaande foto.. Deze zetten het voor ons onhoorbare ultrasoon echogeluid om zodat we ze dan wel kunnen horen. Het terug gekaatste echogeluid maakt voor de vleermuis alles zichtbaar, dus ook de insecten waar ze op jagen. Hoe ze dat met die enorme snelheden kunnen doen is onbegrijpelijk. Dat mijn vriend “ze zag vliegen” kon volgens de dokter dit keer geen kwaad. Hi hi hi…Het was een groot succes !!!! We hebben er minstens 60 gezien, veel kleine exemplaren zoals de gewone dwerg en ruige dwergvleermuis die tussen de 18 en 25 cm groot zijn. Maar ook de grote exemplaren zoals de laatvlieger en de rosse vleermuis die rond de 40/45 cm zijn. Heel indrukwekkend om die te zien vliegen vlak boven je hoofd.

Overigens kan je op sommige vleermuisdetectors de frequentie instellen, wat makkelijk is om de soort te determineren want iedere soort maakt gebruik van een eigen frequentie. Echt heel leuk omdat je vaak het geluid eerst hoort en hem dan met grote snelheid over je heen ziet vliegen. Alleen op die dag zaten de muggen erg laag boven de grond en werden we “opgevreten” door deze muggen. Het flesje DEED om de muggen van je af te houden werkte ook niet echt. Daardoor vlogen de vleermuizen dit keer ook heel laag en voelde je soms de wind van hun vleugels op je gezicht en kon je het geflapper van hun vleugels horen. Dat was een heel bijzondere ervaring die ik nog niet eerder had meegemaakt.

 

 

Doordat de vleermuizen dit keer laag vlogen hebben we er veel niet kunnen zien, want in het donker zie je ze niet tegen de donkere achtergrond van bomen en struiken. Maar zoals gezegd hebben we er minstens 60 wel kunnen zien. GEWELDIG !!!! Het vreemde is wel dat ik bij de Poldervaart en bij een aantal vijvers totaal niets kon horen en zien.. Ook bijna niets te horen en te zien bij de grote vijver tussen de Boshoek en Groene Raat. Hopelijk in september weer als ze gaan baltsen wat altijd weer een leuk gezicht is. Overigens gaat het filmen met een Smartphone in het donker verbazingwekkend goed. Hieroner 2 filmpjes waarbij het best wel goed gelukt is.

 

 

 

Als je op bovenstaand filmpje klikt dan zie je als je goed kijkt een vleermuis linksboven door het beeld vliegen in het licht van een zaklamp (800 lumen) vliegen. Deze zaklamp heb ik nodig als ik met mijn rolstoel gaat rijden om obstakels te ontwijken en om goed te zien waar ik aan het rijden ben. Waarschijnlijk kwam de vleermuis op een motje af die op het licht afkwam. Was een leuke ervaring om het van zo dichtbij te zien.. Ik heb het een aantal keer herhaald in dit filmpje.

 

 

Bij dit filmpje zie je jagende vleermuizen…. Gewoon gefilmd met een Samsung A12 smartphone.

 

Hier is zo’n zelfgemaakte detector te zien die ik voor het gemak met een elastiek om mijn pols heb gedaan zodat ik mijn handen vrij heb om te filmen en te fotograferen. De freq. van 43 kHz is om de dwergvleermuizen te spotten..

 

 

Hieronder zijn een paar foto’s te zien die ik gemaakt heb. Buiten dat het heel moeilijk is om ze te fotograferen door hun enorme snelheid, worden ze door het flitsen wit van kleur.
Misschien een uitdaging om het beter te doen dan ik ??

 

 

 

Maar al met al was het een geslaagde vleermuizenspot avond. En Stephan gaf al te kennen dat we dit snel nog een keer moeten initiëren want ook hij vond het een geweldige ervaring in het donker. Volgende week moet ik naar de kaakchirurg dan kan hij gelijk even kijken naar mijn hoektanden of die ook een behandeling nodig hebben. Want op een Dracula in Schiedam daar zit niemand op te wachten. Hi hi hi hi.