Honing


De honing wordt verkregen uit 5 volken die op het terrein staan. Deze volken worden door onze imker (Rene Kant) verzorgd.

In elke kast zit een volk wat kan uitgroeien tot een max. van 50.000 bijen met elk een eigen koningin. 2x per jaar, in het voorjaar en de nazomer, wordt hier honing uit geslingerd die in de Boshoek verkrijgbaar is.

 

Bijen ras

De volken bestaan uit buckfastbijen, deze bij is zeer zachtaardigzeer vruchtbaar en zwermtraag. Hierdoor zijn de behaalde opbrengsten eveneens zeer goed. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze bijen vooral bij beroepsimkers en ook de hobbyimkers de voorkeur genieten boven andere rassen.

 

Raszuiver houden

Om er voor te zorgen dat het volk raszuiver blijft betrekken wij onze nieuwe koningingen van teelstation Buckfast Ameland.

Geschiedenis van de Buckfastbij

In het begin van de 20e eeuw was de Engelse bij nagenoeg uitgestorven door toedoen van de tracheeënmijt. De enige volken die overleefden hadden of een vreemde koningin of waren hiervan afstammelingen. In 1917 viel één volk extra op door haar resistentie en haaldrift. Dat volk had een Italiaanse koningin (een ligustica) welke door zwarte darren (mellifera) bevrucht was. Het geen hieruit ontstond werd later de buckfastbij genoemd. Broeder Adam selecteerde de nakomelingen van dit volk op zachtaardigheid, op géén of geringe zwermdrift, op ziektebestendigheid, op productiviteit als ook op een rustige raatzit.

Zijn ideaal was een honinbij die met weinig inspanning van imkerszijde veel honing opbracht. Dit ideaal vond hij in geen van de al bestaande rassen. Elk bijenras had z'n voor en nadelen. Hij besefte dat de ideale bij alleen verkregen kon worden door de verschillende rassen met elkaar te kruisen. Hij kruiste zijn moeren daartoe ook met uitheems materiaal waarvoor hij reizen door Europa en Afrika maakte. In de loop van meer dan 70 jaar zijn door Broeder Adam de waardevolle eigenschappen van andere bijenrassen door kombinatieteelt in de buckfastbij ingebracht, en heden ten dage gebeurt dat nog steeds, maar inmiddels door anderen.