De groene stinkwants.

 

 

 

De Groene stinkwants (Palomena prasina) wordt de laatste tijd ook groene randwants genoemd. Dankt zijn naam uiteraard aan zijn groene kleur maar ook aan de stank die hij af kan afscheiden als hij bedreigd wordt. Heb je dat aan je vingers, dan is dat heel moeilijk te verwijderen.

 

 

Deze wants legt groene eitjes aan de onderkant van de bladeren dat kunnen allerlei soorten zijn, want ze zijn niet kieskeurig zoals dat bijvoorbeeld bij de mooie rododendron wants wel het geval is en behoorlijk schadelijk kan zijn voor de knoppen van de bloemen van de plant. De eitjes komen na ongeveer 20 dagen uit en de jongen zien er dan nog niet uit als een wants (zie foto 3) en wordt dan een nimf genoemd. In verloop van de tijd veranderd de nimf die dan al aardig op het volwassen insect lijkt (zie foto 4) Op de foto in de kop is het volwassen exemplaar te zien, dus er is een grote transformatie nodig om een volwassen groene stinkwants te worden.

 

 

 

 

Ze leven van de plantensappen Deze wants laat zich zien vanaf maart tot november en gaan dan in winterslaap. Alleen het wonderlijke is dan dat hij verkleurt in de kleur bruin. (zie foto 5) Dit gebeurd in 14 dagen om in het voorjaar weer in die zelfde tijd weer te verkleuren naar groen. Dat verkleuren is een camouflage zodat de groene kleur hem op de groene bladeren minder zichtbaar maakt. De bruine kleur is een mooie herfst camouflage zodat de roofdieren zoals de merel er een is, hem moeilijk kan vinden.