Natuurcentrum de Boshoek heeft een volledig geautomatiseerde beregeningsinstallatie in gebruik genomen

Een wens van het bestuur is in vervulling gegaan en de aanleiding was met name de droge zomer van 2018, toen veel planten verdwenen door de aanhoudende droogte. Na lang zoeken kwamen we in contact met de firma van Oosten uit ‘s-Gravenzande, gespecialiseerd in beregeningsinstallaties. Na kennismaking en een oriënterend gesprek was er meteen vertrouwen. Na de overeenkomst ging André aan de slag met een gedetailleerde tekening, zodat de installatie uitgezet kon worden.

In november startte het karwei onder leiding van Hans Leliveld met het graven van 250 meter aan geul, 30 cm diep met tal van obstakels o.a. asfalt, tegels, worteldoek en boomwortels plus het plaatsen van 16 palen met sproeikoppen. De geul kwam grotendeels onder bestaande bestrating, die verwijderd moest worden. Half april waren wij zover dat de firma de pomp kon aansluiten en het was in één woord geweldig, toen we de eerste waterstralen over de Boshoektuin zagen sproeien. Vooral omdat we in maart dachten, waar zijn we mee bezig, toen de weilanden blank stonden en daar het nu al gedurende een periode van 6 weken droog was en het einde nog niet in zicht is.

Een grote klus is bijna geklaard, daar we inmiddels druk doende zijn om de bestrating er weer in te leggen. Dit is zonder meer een grote prestatie van een aantal vrijwilligers, want met name door hun arbeid hebben we de kosten enorm kunnen reduceren. Samenvattend betekent dit dat De Boshoektuin bestendig gemaakt is voor de droge perioden, die nog gaan komen en veel beheerders van heemtuinen kijken jaloers naar De Boshoektuin.

Verder wil ik de Ronde Tafel 46 te Schiedam, de heer O. van Hest, gemeente Schiedam bedanken voor hun financiële bijdrage.

Namens het bestuur van Natuurcentrum de Boshoek

Wout van der Schalie - Voorzitter
Hans Leliveld – Technisch coördinator
Roy van Hutten – Aspirant bestuurslid