achtergrond
afbeelding

Waar ophangen

Een nestkast kunt u het beste ophangen met de vliegopening naar het noordoosten, zodat op het heets van de dag de nestkast in de schaduw hangt.

Is daar geen plaats voor zorg dan dat de kast niet te veel in de zon hangt en bij voorkeur niet in de wind. Plaatst de kast op een hoogte tussen twee en drie meter. Kies zoveel mogelijk een rustige plek met een vrije aanvliegroute.Plaats de kast zo dat er geen katten bij kunnen. Monteer eventueel afstaand gaas of een kattengordel om de boom.

Hang de kast liefst vóór maart op, bij voorkeur al in de herfst. Hierdoor kan hij in gebruik genomen worden als winter slaapplaats.

 

 Schoonmaken

Het is belangrijk om de nestkasten goed schoon te maken. In oud nestmateriaal zitten vaak veel parasieten en ook vogels zijn zuinig op hun verenkleed. Ga pas schoonmaken nadat de jongen zijn uitgevlogen. De beste tijd is het najaar, er is dan geen kans meer dat u een 2e broedsel verstoort. Haal het oude nest eruit, en als het mogelijk is maak je de kast schoon met heet water en een borstel.

  

Meerdere kasten plaatsen

Wanneer u verschillende mezenkasten ( koolmees pimpelmees) wilt plaatsen zorg er dan voor de ze minimaal drie meter uit elkaar gehangen worden. Kasten voor de zelfde soort moeten minimaal tien meter. Veel vogels hebben in de broedtijd een territorium.

Nestgelegenheden dicht bij elkaar leiden tot onderlinge ruzie end at kost onnodig veel energie.

 

Meer info: IVN  koolmees

                   IVN  pimpelmees

 

Terug